Ten Hag hard voor Utrecht na magere zege op 'kameleon' VVV

FC Utrecht heeft het zichzelf woensdag veel te moeilijk gemaakt op bezoek bij VVV-Venlo, meent trainer Erik ten Hag. Zijn ploeg won met 0-1, maar had het duel volgens de oefenmeester eerder kunnen beslissen. VVV kreeg mogelijkheden op de gelijkmaker.

'Hoe ontstonden die kansen? Dat was Comedy Capers', zei Ten Hag bij FOX Sports. 'Vooraf heb ik een aantal dingen gezegd. Het ging over hoog in de concentratie spelen en over weerbaarheid. In die fase was het allesbehalve dat. Ik ben echt boos geworden in de rust, want dit is ons al vaker overkomen. We moeten hier veel handiger in worden.'

Na de openingstreffer gaf Utrecht het heft uit handen. 'Dat is de volgende stap. Je moet tegen zo'n ploeg veel meer het vermogen hebben om na zo'n 0-1 onder de druk uit te voetballen en in de tweede helft de counters af te maken. Nu blijft het tot het einde moeilijk. VVV bleef erin geloven, die ploeg is net een kameleon. Ze kunnen zo van gedaante verwisselen. Dan kan de bal verkeerd vallen.'

Kerk
Gyrano Kerk zorgde in de eerste helft voor de enige treffer van de avond. 'Ik zag Sander van de Streek vanaf de rechterkant vertrekken, terwijl ik nog helemaal links stond. De verdediger wist niet waar ik was en ik sprintte naar de eerste paal en schoot de bal tegendraads binnen. Ik wilde de bal alleen niet zo slecht raken.' Na rust was Kerk weer dicht bij een treffer, maar toen stuitte hij op het aluminium. 'Als je de paal een beetje naar rechts zet, dan zit-ie. Dan was het 0-2. Maar daar hebben we nog niet op getraind', zei Kerk met een knipoog.

Steijn
VVV-trainer Maurice Steijn vond dat er meer in zat tegen Utrecht. 'Ik heb tegen mijn spelers gezegd dat nu het moment was om Utrecht pijn te doen en dat hebben ze zelf afgedwongen. Maar als je zulke grote kansen krijgt en ze niet benut, wordt het moeilijk om te winnen. De finesse ontbrak en Utrecht bleef vrij makkelijk op de been.'

Steijns spelers probeerden er in de slotfase met opzichtige schwalbes nog een strafschop uit te slepen, maar daar trapte de scheidsrechter niet in. 'Het is wel mooi gesprongen…', zei Steijn. 'Daar moet je ook niet over zeuren. Als je er geen penalty voor krijgt, houdt het op. Ik houd er niet zo van om op deze manier strafschoppen of vrije trappen te krijgen.'