Ten Hag dondert van roze wolk: Haaland en Foden vernederen United

Manchester City heeft Manchester United zondag getrakteerd op een ongekend pak slaag. Erik ten Hag stond met zijn ploeg voor de volgende test in de Premier League, maar keerde met de staart tussen de benen weer terug naar Old Trafford. Erling Haaland was met een hattrick en twee assistsde grote man aan de zijde van City.

Manchester City
6 - 3
Manchester United

Ten Hag versloeg dit seizoen al Liverpool en Arsenal, maar City bleek een tegenstander van een totaal ander kaliber. Vanaf de eerste seconde had United weinig te vertellen in de stadsderby, waarin de manager van de bezoekers een basisplek over had voor Tyrell Malacia en Antony. Bij City startte Nathan Aké, maar hij hoefde verdedigend nauwelijks in actie te komen tegen het tandeloze United.

City domineerde vanaf het begin. Al na acht minuten was het raak via Phil Foden, die na een vloeiende aanval raak schoot uit een pass van Bernardo Silva. Vervolgens was het wachten op de 2-0. Die liet even op zich wachten, maar viel na ruim een half uur wel. Wie anders dan Haaland deed het voor City. De Noorse spits kopte raak uit een hoekschop van Kevin De Bruyne. Malacia dacht de bal nog van de lijn te halen, maar de scheidsrechter kende het doelpunt toe.

De thuisploeg had de smaak daarna echt te pakken. De Bruyne was drie minuten na de 2-0 weer de aangever, nu met een piekfijne voorzet op Haaland, die bij de tweede paal de 3-0 binnenschoot. De Noorse spits was simpelweg niet te stoppen en leverde voor rust ook nog de assist op de 4-0 van Foden, die opdook in de zestien van United en zijn tweede goal van de middag maakte.

Met 4-0 bij rust viel er voor United in de tweede helft weinig eer meer te behalen, maar Antony deed nog wel iets terug. De Braziliaan nam een lange pass van Christian Eriksen aan, trok naar de as van het veld en scoorde met een schot van ruime afstand in de linkerhoek: 4-1. De goal was allesbehalve het startsein voor een ommekeer, want City pakte de draad daarna weer rustig op.

De honger van zowel Haaland als Foden was nog niet gestild. De Noorse spits zorgde met een schot uit een pass van invaller Sergio Gómez voor de 5-1 en zijn derde hattrick op rij in de Premier League. Eerder scoorde Haaland al drie keer tegen Crystal Palace (4-2) en Nottingham Forest (6-0). De Noor staat inmiddels al op veertien doelpunten in de Premier League. Haaland bereidde daarna nog de zesde City-treffer voor. Op aangeven van de spits completeerde ook Foden zijn hattrick.

Pas daarna scoorde United nog twee keer. Invaller Anthony Martial maakte de 6-2 en versierde in de laatste minuut van de reguliere speeltijd een penalty. De Fransman schoot overtuigend raak in de kruising, waarmee de eindstand werd bereikt. United krijgt donderdag in de Europa League op bezoek bij Omonia Nicosia kans op herstel. City speelt woensdag in de Champions League thuis tegen FC Kopenhagen.