Ten Hag benoemt grootste pijn voor Ajax na zware middag tegen Heerenveen

In een knotsgekke wedstrijd speelde Ajax zondag doelpuntrijk gelijk tegen sc Heerenveen (4-4). Trainer Erik ten Hag had meer verwacht van zijn ploeg, temeer daar al van tevoren duidelijk was dat de koppositie in de Eredivisie voor het grijpen lag.

Nadat PSV zich verslikte in FC Emmen (2-2) kon Ajax voor het eerst sinds lange tijd weer bovenaan komen. Door de remise tegen Heerenveen klom Ten Hag echter niet met zijn ploeg. 'Ben ik boos? Ja. Dat lijkt me duidelijk en logisch, de spelers zijn ook boos', geeft Ten Hag te kennen bij FOX Sports.

De trainer vindt dat Ajax zondag in defensief opzicht te veel steken liet vallen. 'Je moet gewoon je taken uitvoeren in de verdediging. En als je zó druk zet, dan roep je de problemen over jezelf af. We hebben veel kansen gecreëerd en vier goede goals gemaakt, maar we laten Heerenveen ook een paar keer in de counter komen. Dat mag niet', aldus de trainer.

Kostas Lamprou maakte geen sterke indruk op zijn trainer in de Johan Cruijff Arena, zonder dat Ten Hag hem echt wilde afvallen. 'Hij keepte grillig, al redt-ie ons natuurlijk bij de 4-5. Ik denk dat je altijd naar het collectief moet kijken: je wint samen, je verliest samen. Zo beschouw ik dit ook.'

Dat Ajax het weekend niet afsluit als koploper vindt Ten Hag onverteerbaar. 'Dat is het pijnlijkste: we hadden de koppositie voor het grijpen. Dan móet je 'm ook grijpen. Als je zo'n wedstrijd speelt, met goed uitgespeelde kansen en goede goals, én je hebt de mogelijkheid om voor rust al op 4-1 te komen… dan mag je de wedstrijd niet met dit resultaat beslissen.'

De Ligt
Ook Matthijs de Ligt had flink de balen van het gelijkspel tegen de Friezen: de aanvoerder van de Amsterdammers vond de remise volkomen onnodig.

De sfeer in de kleedkamer was na afloop niet best, zegt De Ligt in gesprek met FOX Sports. 'Er zijn hele harde woorden gevallen, iedereen is er goed ziek van. Wat er gezegd is? Gewoon, de slapheid waarmee we de tweede helft begonnen. We staan 3-1 voor bij rust en dan beginnen we de tweede helft gewoon heel slap.'

'Heerenveen had voorin telkens een mannetje die kon aannemen en draaien, dat kunnen we onszelf aanrekenen', aldus De Ligt. 'In de tweede helft kregen we binnen tien minuten twee goals om de oren, dat mag ons niet gebeuren.'

Volgens de verdediger moet iedereen bij Ajax zichzelf eens goed in de spiegel aankijken. 'Je weet dat je, wanneer je de 4-3 maakt, de voorsprong over de streep moet trekken. Als dat dan niet lukt is dat heel slecht. We hebben hier een mentale klap gekregen. Maar hoe erg we ook balen: donderdag spelen we weer. Dan hebben we wat recht te zetten.'