Ten Cate: 'Opvolging Robben is in de kiem gesmoord'

Reacties

Henk ten Cate stoort zich aan de manier van opleiden in het Nederlandse voetbal. Het gebrek aan creativiteit is volgens de Al-Jazira-trainer een gevolg van de manier van trainen.

Ten Cate: 'Opvolging Robben is in de kiem gesmoord'

In een openhartig interview met VI gaat de ervaren oefenmeester in op de staat van het Nederlandse voetbal. Dat nog geen enkele talentvolle aanvaller zich heeft aangediend om Arjen Robben op te volgen, is voor Ten Cate geen verrassing: 'Zijn opvolging is in de kiem gesmoord', aldus Ten Cate, die uit ervaring wel weet waarom. Creativiteit wordt onvoldoende gestimuleerd.

'Een voorbeeld: een amateurclub nodigde mij eens uit voor een gasttraining. Ik ga aan de gang met die jochies: dribbelen, drijven, passen, passeren. Die gastjes wilden na anderhalf uur ook nog een partij spelen, want dat heb je met kinderen: niet kapot te krijgen. Ik stond te kijken tussen de jeugdtrainers in en wat ik zag was PlayStation-voetbal. Iedere pass werd voorgezegd: "Eén keer raken, haal uit, via de keeper naar de andere kant". Nul zelfinitiatief. Alles zag er verder wel keurig uit, iedereen speelde vanuit zijn positie en zo. Na afloop vroeg ik wat die trainers ervan vonden. "Ging wel lekker", zeiden ze. Wat ik ervan vond, wilden zij weten. Verschrikkelijk, zei ik, alles is geprogrammeerd. Die jeugdtrainers snapten me wel, maar hadden als opdracht gekregen wedstrijden te winnen.'

Resultaat prevaleert volgens Ten Cate simpelweg te vaak in het jeugdvoetbal, met alle gevolgen van dien. 'Het is niet gek dat we wachten op een nieuwe Robben. Die komt er pas weer als je kinderen stimuleert in hun creativiteit. Juist dat creatieve is allemaal uit ons voetbal verdwenen, hoewel ik begrijp dat er in Oranje Onder-17 en Onder-19 best veel talent rondloopt.'

Lees in de nieuwe VI of op VI PRO het volledige verhaal met Henk ten Cate, die als trainer van Al-Jazira volgende week begint aan het WK voor clubs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.