Telstar heeft dankzij een late treffer Excelsior de tweede thuisnederlaag toegebracht. In dit overzicht houden we alle verrichtingen uit de vierde speelronde van de KKD bij.

FC Den Bosch
2 - 0
MVV Maastricht

FC Den Bosch heeft de tweede zege van het seizoen binnen. De ploeg van trainer Erik van der Ven dankte het succes mede aan Dhoraso Moreo Klas. De middenvelder, die voor het eerst een basisplaats had, brak na 56 minuten de ban met een schot van afstand. Zijn vervanger Don Bolsius stond aan de basis van de beslissing. Op aangeven van de invaller ontnam Ryan Trotman met de 2-0 van zijn voet MVV de hoop op een positief resultaat. Met de zege gaat Den Bosch aan de Limburgers voorbij op de ranglijst. Voor Thomas van Bommel (18) was het ondanks het verlies toch een dag om niet te vergeten. De zoon van oud-international Mark van Bommel maakte namens MVV zijn eerste minuten in de Keuken Kampioen Divisie.

Excelsior
Excelsior
1 - 2
Telstar
Telstar

Alle ogen waren dinsdag op Woudestein gericht op Elías Már Ómarsson. De IJslandse spits had zich met zeven goals in de eerste drie duels van het seizoen een ongekende goalgetter getoond. Telstar slaagde erin het IJslandse kanon van Excelsior tot zwijgen te brengen.

Ómarsson bleef dan wel verstoken van een achtste treffer, de gasten uit Velsen hielden hun defensie niet gesloten. Joël Zwarts mocht koud begonnen aan de tweede helft vrij opstomen en uithalen; 1-0. Na ruim een uur tekende Sven van Doorm voor de gelijkmaker namens Telstar. Lang bleven de pogingen van beide clubs om de wedstrijd naar zich toe te trekken vruchteloos. Zo miste het schot van Ómarsson in de slotfase zijn doel. In de blessuretijd had de achttienjarige invaller Yaël Liesdek het vizier wel goed gericht; 1-2. Door het resultaat passeert Telstar Excelsior op de ranglijst.

Jong FC Utrecht
0 - 2
NAC Breda
NAC Breda

Van Hooijdonk is de afgelopen weken de meest besproken man aan de zijde van NAC Breda. De twintigjarige zoon van Pierre van Hooijdonk, maandagavond toeschouwer in Utrecht, wil vertrekken bij NAC als hij niet speelt voor de club uit Breda. 'Wij hebben hem de afgelopen week een aanbieding gedaan om te verlengen en ik hoop dat hij blijft. Hij is een prima speler voor NAC. Maar als hij weg wil als hij niet speelt, dan houdt het op. Ik kan hem geen basisplek garanderen. Ik hoop dat hij van gedachten wisselt', zei coach Maurice Steijn voor de camera van FOX Sports over de situatie van Van Hooijdonk.

Tegen Jong FC Utrecht had Van Hooijdonk wel een basisplaats. Een keuze die voor Steijn makkelijker was dan voorgaande weken, omdat spits Mario Bilate een blessure heeft. En Van Hooijdonk was wederom van cruciale waarde voor NAC. Hij gaf na negentien minuten de assist op Nick Venema, die na tien minuten de geblesseerde Lex Immers had vervangen. Van Hooijdonk stuurde Venema diep en die zorgde voor de 0-1 tegen de club waar hij nog onder contract staat. NAC huurt Venema immers dit seizoen van FC Utrecht.

Van Hooijdonk was in de eerste helft al dicht bij de 0-2, maar hij zag toen zijn poging nog gekeerd worden. In de tweede helft was het lang wachten op de tweede goal, maar die kwam alsnog van de voet van Van Hooijdonk. Met zijn vierde doelpunt van het seizoen solliciteerde hij naar een definitieve basisplek, ook als Bilate straks weer terug is van zijn blessure.

Door de zege staat NAC Breda met vier zeges uit vier duels bovenaan in de Keuken Kampioen Divisie.

Jong AZ
Jong AZ
7 - 3
De Graafschap

De Graafschap won de eerste twee wedstrijden van het nieuwe Keuken Kampioen Divisie-seizoen overtuigend. Eerst met 4-2 van FC Den Bosch, daarna met 4-0 van Roda JC. De vorm van die eerste twee wedstrijden hadden de Superboeren echter niet meegenomen naar Wijdewormer voor de uitwedstrijd tegen Jong AZ. De Graafschap kreeg in de eerste helft goal na goal na goal om de oren.

De Doetinchemse ellende begon na veertien minuten met de openingsgoal van Mohamed Taabouni, die een steekpass van Zakaria Aboukhlal verzilverde. Daarna was het de beurt aan Aboukhlal zelf. Hij profiteerde perfect van getreuzel bij De Graafschap-verdediger Jordy Tutuarima. Aboukhlal snoepte Tutuarima de bal af en schoot de 2-0 tegen de touwen.

Wie dacht dat De Graafschap na die twee goals wel wakker zou zijn, kwam bedrogen uit. Na 29 minuten maakte Thijs Oosting uit een voorzet van Maxim Gullit de 3-0, Hakon Evjen krulde na 38 minuten op prachtige wijze de 4-0 in de verre hoek en in de 41ste minuut was het Taabouni die zijn tweede van de wedstrijd maakte. Daarmee zette hij de tamelijk ongelooflijke tussenstand van 5-0 op het scorebord tegen een van de titelfavorieten in de Keuken Kampioen Divisie. Nooit eerder scoorde Jong AZ vijf keer in een duel in de Keuken Kampioen Divisie. Nu lukte dat al in één helft.

Zware blessure
Misschien wel het grootste drama voor De Graafschap was niet de stortvloed aan tegengoals, maar een op het oog zware blessure van aanvoerder Ralf Seuntjens. De aanvaller had vlak voor rust nog wel de 5-1 gemaakt, maar ging bij een tackle van Tijs Velthuis lelijk door zijn enkel heen. Seuntjens schreeuwde het uit van de pijn en werd per brancard van het veld gedragen. Seuntjens werd vervangen door Joey Konings en De Graafschap-coach Mike Snoei voelde zich genoodzaakt in de rust ook nog een dubbele wissel toe te passen. Mohamed Hamdaoui en Jasper van Heertum vervingen Jonathan Opoku en Ted van de Pavert en daarmee zette De Graafschap de jacht in op een voetbalwonder.

Dat wonder kwam er niet. Hoewel De Graafschap snel de 5-2 maakte via Elmo Lieftink kwam een punt nooit echt meer dichtbij voor de bezoekers. Tijani Reijnders maakte twintig minuten voor tijd 6-2, waarna Daryl van Mieghem er op prachtige wijze 6-3 van maakte. Dat deed hij tegen tien Jong AZ-spelers, want Evjen kreeg vlak daarvoor zijn tweede gele kaart.

Of de koek daarmee op was? Nee hoor. Aboukhlal maakte tien minuten voor tijd ook nog de tiende goal van de avond en bepaalde daarmee de eindstand op 7-3.

N.E.C.
N.E.C.
0 - 1
Almere City FC

NEC was het seizoen met zes punten uit drie wedstrijden prima begonnen, maar Almere City had uit evenzoveel wedstrijden zelfs een puntje meer gehaald. De hyperambitieuze club droomt van promotie naar de Eredvisie en daarmee een debuut op het hoogste niveau. Zo ver is het nog lang niet, maar door de zege in De Goffert is wel duidelijk dat Almere City definitief een ploeg is om rekening mee te houden.

De bezoekers waren eigenlijk de hele wedstrijd de bovenliggende partij, hetgeen ook een zege opleverde. Na een hoekschop van Ryan Koolwijk knikte Damon Mirani niet lang na rust de 0-1 binnen, en dat bleek ook de eindstand. Door de zege gaat Almere City met tien uit vier aan kop in de Keuken Kampioen Divisie, al kan NAC Breda die koppositie maandag overnemen. Als de Brabanders winnen bij Jong FC Utrecht, dan hebben ze twaalf punten na vier wedstrijden.

TOP Oss
TOP Oss
2 - 2
SC Cambuur
SC Cambuur

SC Cambuur ging vorige week op eigen veld met 0-2 onderuit, waardoor de ploeg van trainer Henk de Jong zijn ongeslagen status verloor. In de zevende minuut van het uitduel met TOP Oss kwam er opnieuw een klap, want Olivier Rommens zorgde voor 0-1. De club uit Leeuwarden kreeg daarna goede kansen op de gelijkmaker, maar dat lukte pas na een dubbele wissel bij de bezoekers in de 38ste minuut. Vier minuten later trok Ragnar Oratmangoen de stand gelijk en op slag van rust werd het zelfs 1-2 via Robert Mühren.

Er was dus geen vuiltje aan de lucht voor Cambuur, maar na een fraaie aanname zorgde Jarni Koorman na een klein uur voor 2-2. Met name Mühren kreeg daarna nog uitstekende kansen op een nieuwe voorsprong voor de bezoekers, hij zag ook twee doelpunten afgekeurd worden. Het bleef echter bij 2-2, waardoor Cambuur blijft steken op zeven punten uit vier duels. TOP Oss was tot zaterdag puntloos en stijgt nu naar de negentiende plaats.

Go Ahead Eagles
0 - 3
Jong Ajax
Jong Ajax

Het duel in Deventer begon voor de talenten van Ajax met de ongebruikelijke nul achter de naam. Tegen Roda JC (0-4), Jong PSV (1-2) en NEC (2-1) was steeds verloren, waardoor de ploeg van coach Mitchell van der Gaag als hekkensluiter begon aan het treffen van vrijdag.

Tegen Go Ahead, dat tot nu toe vier punten had, kon er bij de Amsterdammers uiteindelijk weer wat gelachen worden. Tien minuten voor rust opende Kenneth Taylor met een sublieme penalty de score. Hij mocht aanleggen na een onhandige handsbal van Jay Izdes.

Na rust leek Brian Brobbey het duel te beslissen. Hij mocht op doelman Jay Gorter af en rondde in twee instanties af. In de slotfase miste Jeroen Veldmate namens Go Ahead nog wel een strafschop, waardoor het laatste beetje hoop bij Go Ahead verdween. Victor Jensen strooide met de 0-3, na een fraaie assist van Christian Rasmussen (achter zijn standbeen langs), nog wat extra zout in de Go Ahead-wonde. Jong Ajax, dat in de slotfase Max de Waal zijn tweede gele kaart zag krijgen, is daardoor niet langer puntloos en Go Ahead heeft voor het eerst dit seizoen verloren.

Roda JC Kerkrade
4 - 0
FC Dordrecht

Roda boekte uiteindelijk een vrij gemakkelijke overwinning, al was het even wachten op het eerste doelpunt. Omdat een poging van Jordy Croux van zo'n veertig meter over stuiterde, toen doelman Anthony Swolfs onnodig ver uit zijn doel was gekomen, was het pas in de 34ste minuut voor de eerste keer raak. Roland Alberg benutte een strafschop. Een minuut later was het al 2-0. Croux schoot nu wel raak, in de korte hoek.

Kort na rust was het verzet van Dordt gebroken. Na een fraaie combinatie tussen Alberg en Amir Absalem, rondde laatstgenoemde met een fraaie stift af. Niets aan de hand, zo leek het voor Roda. Toch namen de Limburgse frustraties nog toe. Erik Falkenburg kreeg een rode kaart voor een vermeende elleboogstoot, al leek dat te zwaar gestraft. Blijkbaar was coach Jurgen Streppel die mening ook toegedaan, want na weer een kaart voor een van zijn spelers haalde hij verbaal verhaal. Dat te felle protest kwam hem op een dubbele gele kaart te staan, waardoor hij naar de tribune moest. Vanaf daar zag hij Stefano Marzo met een intikker de eindstand bepalen. Roda hoeft nu met negen punten alleen NAC Breda boven zich te dulden, de Brabanders hebben immers een duel minder gespeeld.

Helmond Sport
0 - 1
FC Volendam
FC Volendam

FC Volendam werd vooraf gezien als een van de titelkandidaten en in ieder geval een ploeg om rekening mee te houden. Uit de eerste drie duels peurde de formatie van coach Wim Jonk (foto midden) evenwel maar één punt: tegen Telstar werd met 2-2 gelijkgespeeld. NEC (1-3) en Jong FC Utrecht (0-1) bleken te sterk.

Ook vrijdagavond ging het moeizaam voor de Volendammers, maar werd er uiteindelijk toch gewonnen. Kort na rust dacht Marco Tol koppend de ban te breken, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Vervolgens probeerde Volendam het veelvuldig, maar leek het bij 0-0 te blijven. Het feest was daarom groot toen Nick Doodeman in blessuretijd koppend toch nog voor de eerste overwinning van het seizoen zorgde.

Jong PSV
Jong PSV
1 - 2
FC Eindhoven

De Lichtstadderby werd halverwege het eerste bedrijf opengebroken door een NAC-target. De gewilde Kaj de Rooij rondde beheerst af nadat hij was bediend met een lange bal van keeper Ruud Swinkels. Het verdedigende weerwerk van de Eindhovense defensie was daarbij zeer pover.

Kort na rust kwam Jong PSV langszij. Richard Ledezma was het eindstation van een vlotte aanval. Lang kon PSV niet van die gelijke stand genieten, want na slecht uitverdedigen zette Jort van der Sande FC Eindhoven in de 52ste minuut alweer op voorsprong. Hij plaatste de bal vanaf zeventien meter in de verre hoek. Daar bleef het bij, waardoor Eindhoven zich met zeven punten in de subtop meldt. Jong PSV is middenmoter.