Tegenvaller Europese clubs: Afrika Cup-toernooi opnieuw in winter

Reacties

De komende editie van het toernooi om de Afrika Cup wordt uitgesteld. Het toernooi zou volgende zomer worden gehouden in Ivoorkust, maar wordt een half jaar opgeschoven vanwege het regenseizoen dat in juni en juli een piek kent. Het is de tweede keer dat het toernooi van de zomer naar de winter gaat.

Tegenvaller Europese clubs: Afrika Cup-toernooi opnieuw in winter

De Afrikaanse voetbalbond (CAF) koos er eerder voor om het toernooi alleen nog in de zomer te organiseren om er zo voor te zorgen dat clubs er minder last van hadden. Veel Europese clubs moesten hun sterren in januari en februari afstaan aan nationale ploegen die aan het toernooi deelnamen.

In 2019 werd het toernooi in Egypte al in de zomer georganiseerd en dat zou ook bij de editie van 2021 gebeuren. Door het regenseizoen in gastland Kameroen werd het toernooi echter naar voren gehaald, van de zomer van 2021 naar de winter van dat jaar. Door het coronavirus vond de editie uiteindelijk pas in de winter van 2022 plaats.

Ook bij de komende editie lukt het de CAF opnieuw niet om het toernooi om de zomer te houden. Ivoorkust zou volgend jaar in juni en juli het gastland zijn, maar ook nu speelt het klimaat een grote rol. Het regenseizoen bereikt in de zomer een piek, waardoor de organisatie nu kiest om het toernooi te verschuiven naar januari en februari 2024.

'We kunnen het risico niet nemen', zei voorzitter Patrice Motsepe zondag tijdens een persconferentie in de Marokkaanse hoofdstad Rabat. 'De winter is niet ideaal vanwege de verplichtingen van Europese clubs, maar het is de enige mogelijkheid die we hebben.' Vanwege het WK in Qatar in november en december is het naar voren halen van het Afrika Cup-toernooi geen optie.

Bekijk hier al onze video's
Meer Afrika Cup
Meer over Afrika Cup
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.