Tegentreffer wordt Oranje fataal in Roemenië

Bekijk samenvattingen en reportages. Klik hier voor exclusief Oranje-beeldmateriaal

Het Nederlands elftal weet weer wat verliezen is. Oranje dicteerde lange tijd het spel tegen Roemenië, maar kwam in Constanta een tegentreffer niet meer te boven: 1-0.

Verdediger Dorin Goian liet zich kronen tot matchwinner aan de zijde van Roemenië. Hij tikte al dan niet in buitenspelpositie in de 71ste minuut een rebound binnen, nadat doelman Maarten Stekelenburg in eerste instantie nog had gered op een kopbal van Paul Codrea.

Dat in Constanta de twee koplopers van Groep G tegenover elkaar stonden, was lange tijd nauwelijks zichtbaar. Voor eigen publiek speelde Roemenië zeer zwak en verdedigend en dicteerde Oranje met overmacht het spel.

Het overwicht van Nederland leverde geen echte grote kansen op. In kansrijke situaties ontbrak de finesse in de eindpass, al speelden de weersomstandigheden daar ook een rol bij. Het veld was glad door de vele regen en bovendien waaide het hard.

Nederland werd in de eerste helft gevaarlijk via een afstandsschot van Clarence Seedorf en een schot uit de draai van Ruud van Nistelrooy. In beide gevallen trad de Roemeense doelman Bodgan Lobont reddend op. De voormalige keeper van Ajax was kansloos op een inzet van een van zijn eigen verdedigers, maar de kopbal belandde op de lat en over het doel. Na rust verloor Nederland het initiatief. Het paniekerige spel had tot gevolg dat Roemenië kansen afdwong met opportunistisch spel. De 1-0 van Goian was het gevolg. Oranje kwam die treffer niet meer te boven. Pas in blessuretijd kreeg Nederland een echte kans op de gelijkmaker, maar Wilfred Bouma raakte slechts de paal.

De schade bleef voor de ploeg van bondscoach Marco van Basten niet alleen beperkt tot puntenverlies. Giovanni van Bronckhorst, Joris Mathijsen en Ruud van Nistelrooy kregen een gele kaart, waardoor ze allen geschorst zijn voor de ontmoeting met Slovenië van woensdag.

Door het resultaat in Constanta gaat Roemenië alleen aan kop in Groep G met een voorsprong van drie punten op Nederland. Bulgarije staat derde met een achterstand van twee punten op Oranje.