Te Vrede bezorgt NAC punt tegen worstelend FC Groningen

Reacties

Het ploeterende FC Groningen heeft de eerste zege van 2018 vrijdagavond tegen NAC Breda uit de handen laten glippen. De ploeg van trainer Ernest Faber leek op weg naar een driepunter, maar in de slotfase kreeg het dankzij NAC-nieuwkomer Mitchell te Vrede het deksel op de neus: 1-1.

Te Vrede bezorgt NAC punt tegen worstelend FC Groningen

FC Groningen beleeft in alle opzichten een belabberd seizoen. De club heeft het financieel niet makkelijk, het elftal van Faber speelt niet best, de resultaten vallen bijzonder tegen, de relatie tussen de oefenmeester en technisch manager Ron Jans is bekoeld geraakt, er was de vermeende ruzie tussen Lars Veldwijk en Mimoun Mahi, laatstgenoemde werd met de inmiddels naar AZ vertrokken Oussama Idrissi later ook nog uit de selectie gezet, en er was Veldwijk-gate. De veelbesproken spits weigerde twee weken geleden tegen ADO Den Haag (0-0) in te vallen en werd daarop eveneens naar het tweede elftal verbannen. Buiten dat alles neemt de publieke belangstelling in het hoge noorden zienderogen af.

Om die laatste reden besloot de club deze week een opmerkelijke actie op touw te zetten. Iedereen met een seizoenkaart of een zogenaamde 'vijfjarenkaart' mocht vrijdag twee extra mensen gratis meenemen, een initiatief waaraan onder meer de spelersgroep, technische staf en clubleiding hun medewerking verleenden. Het zorgde ervoor dat het Noordlease Stadion goed gevuld was, maar de aanwezige supporters hadden zeker voor rust maar weinig om voor te applaudiseren.

Na een foutje van NAC-middenvelder Lucas Schoofs ramde Mahi de bal na negen minuten vanuit een moeilijke hoek tegen de paal, een halfuur later kon Tom van Weert net niet bij een voorzet van diezelfde Mahi, maar verder was het toch vooral NAC dat zich liet zien. Zo had FC Groningen geluk toen Samir Memisevic een passje van Manu García bijna in zijn eigen goal schoot, die bal ging echter net naast. Ook moest keeper Sergio Padt optreden bij een schot van Mounir El Allouchi en de daaropvolgende rebound van Te Vrede, treuzelde Schoofs één-op-één met de Groningse goalie te lang en trof Thomas Agyepong de bovenkant van de lat.

De Ghanees mocht in de basis beginnen ten faveure van Rai Vloet, uitgerekend de man die NAC tijdens de eerste seizoensontmoeting tussen beide ploegen met twee goals in Breda nog een 2-1 zege bezorgde, en Agyepong was ook direct ná de pauze dicht bij de openingsgoal. Hij mocht na een pass van Schoofs alleen op Padt af, maar leek de bal wat te ver voor zich uit te tikken en kreeg zijn inzet niet voorbij de keeper. Waar NAC een handvol kansen dus liet liggen, was het FC Groningen dat aan de andere kant wél toesloeg.

Django Warmerdam - die als linksback mocht spelen voor de geschorste Deyovasio Zeefuik - gaf voor, waarna de juist van een schorsing teruggekeerde NAC-captain Pablo Marí de bal ongelukkig in zijn eigen doel werkte. Daarmee leek het geloof wel weg bij NAC, dat lange tijd niet verder kwam dan een afzwaaier van Te Vrede. Aan de andere kant raakten invaller Ajdin Hrustic (via wederom Marí) en Ritsu Doan nog paal en lat, maar omdat die ballen er niet in gingen, bleef het spannend. Vijf minuten voor het einde was het uiteindelijk tóch de deze winter aangetrokken Te Vrede die in twee instanties scoorde, waarmee hij NAC een zeer waardevol punt opleverde én ervoor zorgde dat Groningen voorlopig naar onderen moet blijven kijken.

De noorderlingen wonnen in de laatste wedstrijd voor de winterstop (op 24 december) met 4-0 van Sparta Rotterdam, daarna volgden remises tegen Willem II, Heracles Almelo, ADO Den Haag en VVV-Venlo én nederlagen tegen Vitesse en Feyenoord. Door het punt tegen NAC staat FC Groningen maar acht punten boven de degradatiestreep. De Bredanaars hebben op hun beurt vier punten meer dan de nummers zestien en zeventien (FC Twente en Roda JC), ploegen die vanzelfsprekend dit weekend nog in actie komen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.