Tadic en Neres zetten kroon op feestweek Ajax

Reacties

Ajax heeft zondag tegen Fortuna Sittard geen fout gemaakt bij de achtervolging op koploper PSV. Al in de eerste helft maakten Dusan Tadic en David Neres het verschil, waarna de Amsterdammers na rust nog verder uitliepen.

Tadic en Neres zetten kroon op feestweek Ajax
Ajax
Ajax
4 - 0
Fortuna Sittard
Fortuna Sittard

In hoeverre zou Ajax zich na het historische succes tegen Real Madrid zowel fysiek als mentaal weer volledig kunnen opladen voor Fortuna Sittard-thuis? Dat was de grote vraag in aanloop naar de eerste van drie Eredivisie-wedstrijden in acht dagen voor Ajax. Erik ten Hag stelde dat Ajax de Champions League 'even moest begraven' en voerde in zijn opstelling één wijziging door: Kasper Dolberg begon als spits en dat ging ten koste van Lasse Schöne. Hakim Ziyech zakte terug naar het middenveld en achter hem vormden Frenkie de Jong en Donny van de Beek een blok.

Ajax had zijn laatste zes Eredivisie-duels na een optreden in de Champions League gewonnen en van een kater was zondag ook geen moment sprake. De thuisploeg begon overtuigend en kreeg in de eerste minuten al kansen via Nicolás Tagliafico en Hakim Ziyech. Het werd daarbij ook geholpen door de desorganisatie bij Fortuna Sittard. De Limburgers hadden in de laatste drie competitieduels al veertien treffers geïncasseerd en toonden zich in Amsterdam ook defensief zwak. In de vierde minuut ging het al goed mis. Linksback Mica Pinto kopte de bal na een opening van Ziyech zo voor de voeten van Dusan Tadic, die de fout afstrafte door hoog binnen te schieten: 1-0.

Dusan Tadic vestigde met zijn goal tegen Fortuna Sittard een nieuw persoonlijk record: zeventien competitiegoals in een seizoen.
Dusan Tadic vestigde met zijn goal tegen Fortuna Sittard een nieuw persoonlijk record: zeventien competitiegoals in een seizoen.

Ondanks het relatief lage tempo bleef Ajax uiterst dominant tegen Fortuna. Zo nu en dan veerde het publiek in de Johan Cruijff Arena op door een fraaie combinatie, bijvoorbeeld die tussen Ziyech en Neres in de zestiende minuut. De Braziliaan knalde de bal over. Het was uitstel van executie voor Fortuna. In de 27ste minuut viel de 2-0 alsnog. Een scherpe voorzet van Ziyech ging voorbij aan Kasper Dolberg en bij de tweede paal tikte Neres de bal binnen. Voor de rechtsbuiten was het een volgend hoogtepunt in een droomweek, na zijn glansrol in Madrid en eerste oproep voor de Braziliaanse nationale ploeg.

Met het oog op de inhaalwedstrijd tegen PEC Zwolle van komende woensdag haalde Ten Hag halverwege Frenkie de Jong al naar de kant. Schöne kwam binnen de lijnen en dat veranderde niets aan het spelbeeld. Als Ajax eens versnelde, werd het vaak ook direct gevaarlijk. Het lonkende doelpuntenrecord was mogelijk een extra motivatie. Met het moyenne na 23 duels stevende Ajax af op een totaal van 121 goals in dit Eredivisie-seizoen. Het record is 122 doelpunten en werd door Ajax in het seizoen 1966/67 gevestigd.

Neres hielp nog meer bij het op peil houden van het doelpuntengemiddelde door in de 63ste minuut op aangeven van Tadic voor de 3-0 te zorgen met een schot uit de draai. De uitblinker kreeg kansen op meer, maar die werden niet benut. Ajax spaarde in de slotfase nog meer dan daarvoor zijn krachten. Tagliafico en Ziyech werden naar de kant gehaald voor Daley Sinkgraven en Zakaria Labyad.

Het slotakkoord kwam in de 86ste minuut op naam van Tadic. Bij een counter legde Dolberg de bal koeltjes breed op de Serviër, die geen fout maakte tegenover de kansloze Fortuna-goalie Alexei Koselev. Het was voor de Amsterdammers een mooi einde van de dag waarop de achterstand op koploper PSV weer is teruggebracht tot vijf punten. Dat kunnen er woensdag twee worden. Dan moet Ajax in eigen huis winnen van PEC Zwolle (aftrap 18.30 uur). Zondag wacht voor de nummer twee van de Eredivisie dan de uitwedstrijd tegen AZ, kort na de uitwedstrijd van PSV tegen VVV-Venlo.

Eredivisie

Stand Eredivisie 2018/2019

Nederland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Ajax
34
28
2
4
119-32
+87
86
2
PSV
34
26
5
3
98-26
+72
83
3
Feyenoord
34
20
5
9
75-41
+34
65
4
AZ
34
17
7
10
64-43
+21
58
* Actueel tot en met 12 feb. 2024

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

'Met afterparty tegen Fortuna sluit Ajax de week in stijl af'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.