Tadic, El Khayati en scorende keeper: de doelpuntenmachines van 2018/19

Reacties

Er wordt hier en daar nog gespeeld om promotie, degradatie en Europees voetbal, maar in de meeste landen is de reguliere competitie inmiddels afgelopen. Tijd om de doelpuntenbalans op te maken: wie maakte de meeste goals per linie? VI stelde een elftal samen met de kanonnen uit de grootste Europese competities.

Tadic, El Khayati en scorende keeper: de doelpuntenmachines van 2018/19

Bij het creëren van het elftal hebben we zo goed als mogelijk gelet op de positieverdeling van de spelers. Dit is dan ook de reden dat bijvoorbeeld Luuk de Jong als spits niet in het elftal staat, maar Dusan Tadic wel als linksbuiten, met hetzelfde aantal doelpunten. Dit overzicht is gebaseerd op competitiegoals.

We beginnen op rechts in de aanval, waar de winnaar van de Gouden Schoen staat. Lionel Messi was ook dit seizoen weer onnavolgbaar, mede door zijn 36 doelpunten werd Barcelona kampioen van Spanje. Het werd wel een seizoen met een zwart randje, want Barça verloor de bekerfinale en werd op pijnlijke wijze uitgeschakeld in de Champions League.

Over pijnlijke uitschakelingen kan Kylian Mbappé meepraten. Met Paris Saint-Germain was de kwartfinale van het elitetoernooi binnen handbereik, maar in de slotfase ging het in eigen huis toch mis tegen Manchester United. Mbappé zelf draaide wel weer een uitstekend seizoen, hij werd met 33 goals voor het eerst topscorer in de Ligue 1.

Dan dus de al eerder genoemde Dusan Tadic, die op de laatste speeldag van de Eredivisie nog tweemaal scoorde en zich zo naast Luuk de Jong voegde op de topscorerslijst van de Nederlandse competitie. Tadic werd dit seizoen echter ook internationaal geroemd, vanwege zijn bijdrage aan het Champions League-succes van Ajax.

Dan gaan we richting het middenveld, waar we beginnen met de sterkhouder van Marcel Keizers Sporting Portugal. Bruno Fernandes koppelt een gigantisch rendement aan zijn aanvallende spel als middenvelder. Naast twintig goals in de Portugese competitie leverde hij ook dertien assists. Niet voor niets wordt zijn naam al genoemd bij Manchester City.

Ook Nasser El Khayati hoort in dit elftal van topscorers thuis. De smaakmaker van ADO Den Haag scoorde liefst zeventien keer in de Eredivisie dit seizoen. Tel daarbij twaalf assists en hij is per seizoen gezien de productiefste speler van ADO Den Haag in deze eeuw. Met zijn vier goals tegen Excelsior gaat El Khayati ook de geschiedenisboeken van ADO in, hij was de eerste speler sinds 1959 die viermaal scoorde in een Eredivisie-duel.

Nasser El Khayati schiet raak vanaf elf meter tegen SC Heerenveen.
Nasser El Khayati schiet raak vanaf elf meter tegen SC Heerenveen.

Trainer Peter Bosz bemachtigde dit seizoen met Bayer Leverkusen een ticket voor de groepsfase van de Champions League en aan de basis van dat succes stond onder anderen Kai Havertz. Op negentienjarige leeftijd produceerde de Duitser liefst zeventien goals in de Bundesliga.

Dan over naar de verdediging, waar Willem Janssen van FC Utrecht zich tussen de grote namen begeeft. De aanvoerder van de Domstedelingen won al de David di Tommaso Trofee voor populairste speler van het seizoen. Zijn zes doelpunten in de competitie droegen daar hoogstwaarschijnlijk aan bij. Met FC Utrecht heeft Janssen nog altijd zicht op Europees voetbal, de tweede wedstrijd in de finale van de play-offs wordt dinsdag afgewerkt.

De overige verdedigers in dit elftal van goaltjesdieven zijn James Tavernier, Sergio Ramos en Aleksandar Kolarov. James Tavernier kwam als rechtsback tot het indrukwekkende aantal van elf doelpunten in de Schotse competitie. Ondanks zijn productiviteit werd Celtic gewoon weer kampioen in Schotland.

Dan Sergio Ramos, die altijd veel scoort. In het verder dramatisch verlopen seizoen maakte hij zes treffers, waardoor hij voor club en land nu meer dan honderd doelpunten heeft gemaakt in zijn carrière. Ook Aleksandar Kolarov wordt geroemd om zijn aanvallende spel en dan met name zijn traptechniek. Met AS Roma greep hij naast de Champions League, maar acht doelpunten in één seizoen van de Serie A staat mooi op je cv.

Voor de keeper van dit elftal moesten we iets verder naar het oosten van Europa. In Roemenië kreeg Mirko Pigliacelli van zijn teamgenoten de gelegenheid om tot scoren te komen. Tegen FCSB mocht hij een penalty nemen en de goalie van Universitatea Craiova faalde niet.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.