Tadic biedt feestend Servië excuses aan voor stressvolle middag

Reacties

De vreugde in Servië is groot na het bereiken van het eerste EK in 24 jaar. Makkelijk ging het zondagmiddag echter niet in het laatste kwalificatieduel met Bulgarije (2-2). Dusan Tadic bood na afloop zijn excuses aan voor de spannende slotfase.

Tadic biedt feestend Servië excuses aan voor stressvolle middag
© Pro Shots
Servië
Servië
2 - 2
Bulgarije
Bulgarije

Servië had aan een overwinning of een gelijkspel genoeg om zich achter groepswinnaar Hongarije als nummer twee van Groep G te plaatsen voor het EK. Na de vroege openingstreffer van Milos Veljkovic leek het ticket in de tas, maar in de tweede helft kregen de fans in Leskovac het plotseling benauwd toen Bulgarije de leiding nam.

Uiteindelijk bleek die ongerustheid nergens voor nodig. In de slotfase voorkwam verdediger Srdjan Babic uit een corner van Tadic een nederlaag. En bovendien verloor Montenegro na een voorsprong van Hongarije in Boedapest (3-1), waardoor plaatsing voor het EK uiteindelijk niet in gevaar kwam. Toch was het wel even billenknijpen geweest.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Dat besefte ook Tadic. 'Ik ben blij dat we er na 24 jaar weer bij zijn op het EK. Het is onze fout dat we de fans onnodig veel stress bezorgden. Dit zijn moeilijke wedstrijden om te spelen, vooral de tweede helft. We begonnen timide en maakten een fout. Zij scoorden en toen sloop de spanning in ons spel, maar dat is normaal', zei de Servische captain.

Tadic is opgelucht dat het uiteindelijk allemaal nog goedkwam. 'Dit is een groot succes. Het is onze fout dat we niet hebben gewonnen, maar we mogen trots zijn op wat we hebben bereikt. We hebben ons doel behaald en dat is het belangrijkste. Het is jammer dat het ons niet eerder lukte, maar het is nooit te laat', zei de ex-Ajacied tegen Servische media.

Stojkovic
Het toeval wil dat bondscoach Dragan Stojkovic in 2000 aanvoerder was toen Servië, toen nog onder de vlag van Joegoslavië, voor het laatst van de partij was op een EK. De voormalige nummer 10 moest lachen om die samenloop van omstandigheden en grapte in gesprek met TV Arena dat zijn land hem nodig heeft om naar een EK te gaan. 'Dat blijkt.'

Servië was wel van de partij op de WK's van 2006, 2010, 2018 en 2022, nu komt daar na 24 jaar ook weer een EK bij. 'Dit is een grote dag voor het Servische voetbal', weet Stojkovic. 'Het land heeft hier lang op gewacht. De spelers hebben gevochten tot het einde en zijn er in blijven geloven. Het was niet makkelijk, ze hebben geweldige mentaliteit getoond.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Joegoslavië verloor in 2000 in de kwartfinale met 6-1 van een ontketend Oranje. VI PRO neemt je mee terug naar die legendarische zomeravond in De Kuip.

EK-kwalificatie

Stand Groepsfase Groep G EK-kwalificatie 2024 Germany

Europa

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Hongarije
8
5
3
0
16-7
+9
18
2
Servië
8
4
2
2
15-9
+6
14
3
Montenegro
8
3
2
3
9-11
-2
11
4
Litouwen
8
1
3
4
8-14
-6
6
5
Bulgarije
8
0
4
4
7-14
-7
4
* Actueel tot en met 24 nov. 2023
Bekijk hier al onze video's
Meer Servië
Meer over Servië
Meer D. Tadić
Meer over D. Tadić
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.