Swansea schudt Luhukay's Sheffield eindelijk van zich af

Swansea City heeft dinsdagavond in een tweede poging alsnog de kwartfinale van het FA Cup-toernooi bereikt. In de replay op eigen veld versloeg de Premier League-formatie van manager Carlos Carvalhal het Sheffield Wednesday van Jos Luhukay: 2-0.

Na de 0-0 in Sheffield moest er een replay aan te pas komen en dat gebeurde met wat Nederlandse inbreng. Manager Luhukay en aanvoerder Glenn Loovens namens de bezoekers uit Sheffield, de nummer zeventien van het Championship, en Mike van der Hoorn namens Swansea. Doelman Erwin Mulder en Luciano Narsingh zaten op de bank en Joey Pelupessy was reserve bij Sheffield. Ex-SC Heerenveen-keeper Kristoffer Nordfeldt stond onder de lat bij Swansea.

Waar Swansea in de eerste helft het spel maakte en het meeste balbezit had, werden de bezoekers uit de counter juist gevaarlijk. Nordfeldt moest tot twee keer toe redding brengen en deed dat verdienstelijk. Eerst op een poging van Jacob Butterfield en later op een schot van Lucas João.

Swansea-manager Carvalhal zag dat het anders moest en bracht direct na rust Jordan Ayew voor Wayne Routledge en Martin Olsson voor Ki Sung-Yong. Daarna was het al snel raak voor de thuisploeg. Middenvelder Thomas Carroll waagde net buiten het strafschopgebied een poging die via beide palen buiten het doel bleef, maar Ayew was er als de kippen bij om de bal alsnog binnen te werken: 1-0.

Vervolgens werd Sheffield nauwelijks nog gevaarlijk en verdubbelde Swansea de score nog. Na slordig balverlies op het middenvelder kwam de bal terecht bij Swansea-aanvaller Tammy Abraham. Hij legde precies op tijd af op Nathan Dyer, die de bal door de benen van de keeper in het doel schoof en daarmee de zege helemaal veiligstelde.

Swansea speelt in de kwartfinale tegen de winnaar van de replay tussen Rochdale en Tottenham Hotspur, die woensdagavond op het programma staat. De kwartfinale volgt op zaterdag 17 maart om 16.00 uur.