Supersub Dessers helpt Utrecht naast veerkrachtig Heerenveen

Cyriel Dessers heeft FC Utrecht zaterdag als invaller een punt bezorgd op bezoek bij SC Heerenveen: 2-2. De Friezen leken er met de zege vandoor te gaan nadat Utrecht op voorsprong was gekomen.

De bezoekers drongen in de beginfase het meeste aan in het Abe Lenstra Stadion. Verdediger Dario Dumic, die de geschorste Willem Janssen verving, schoot na zeven minuten over uit een corner van Zakaria Labyad. Tien minuten later viel de bal wel in het doel. Na slap verdedigend werk van Heerenveen sleepte Yassin Ayoub er een corner uit, Leeuwin kopte de hoekschop van Labyad door en uiteindelijk werkte Mark van der Maarel de bal er met een halve omhaal in het doel: 0-1.

Het antwoord van Heerenveen liet even op zich wachten, maar de Friezen lieten met pogingen van afstand van Morten Thorsby en Yuki Kobayashi wel zien aanvallende intenties te hebben. De gelijkmaker volgde in de 33ste minuut en werd ingeleid door rechtsback Denzel Dumfries, die zich met een knappe actie langs Van der Maarel snelde. Zijn voorzet bereikt Reza Ghoochannejhad, wiens inzet vlak voor het doel werd binnengewerkt door Thorsby.

Na rust kon het duel beide kanten op en zowel Heerenveen als Utrecht kreeg kansen. Zo testte Martin Ødegaard doelman David Jensen met een schot en tikte Martin Hansen een poging van Mateusz Klich aan de andere kant net naast, Jensen bracht daarna nog een keer redding, toen op een poging van Ghoochannejhad die uiteindelijk ook buitenspel bleek te staan.

De Iraanse aanvaller scoorde na 76 minuten alsnog. Uit een ingooi leidde Thorsby Dumic af en onttrok Ghoochannejhad zich aan Ramon Leeuwin. De spits draaide weg en schoot via de handen van Jensen raak: 2-1. Dumfries zorgde kort daarna zelfs nog bijna voor 3-1, maar opnieuw lag Jensen in de weg. Die misser kwam Heerenveen duur te staan, want invaller Dessers zorgde in de slotfase via het been van Lucas Woudenberg alsnog voor de gelijkmaker.

Utrecht staat na het gelijkspel nog altijd op de vierde plaats, maar Feyenoord kan in punten gelijk komen als de club zondag wint bij PEC Zwolle. Heerenveen blijft op de tiende plaats en had bij een zege Heracles Almelo kunnen inhalen.