Superstart Götze aanzet voor eenvoudige debutantendag PSV

Aan de hand van de debuterende Mario Götze heeft PSV zondagavond een simpele zege geboekt bij PEC Zwolle. Door de overwinning gaan de Eindhovenaren nu alleen aan kop in de Eredivisie.

PEC Zwolle
PEC Zwolle
0 - 3
PSV
PSV

Een dag voor de wedstrijd was het grote verhaal bij PSV het ontbreken van Jordan Teze en Eran Zahavi, die na een positieve coronatest niet beschikbaar waren voor coach Roger Schmidt. Een uur voor de aftrap verschoof de aandacht echter, want Götze maakte meteen zijn officiële debuut in het PSV-shirt. De voormalig speler van Bayern München en Borussia Dortmund werd op rechts geposteerd. Ook Ibrahim Sangaré maakte zijn eerste speelminuten namens PSV, hij vormde samen met Pablo Rosario het blok op het middenveld.

Götze had nog geen tien minuten nodig om zichzelf te introduceren aan Nederland voetballand: de klok stond net op acht minuten toen hij zijn eerste goal voor PSV maakte. Clint Leemans blunderde met een slechte terugspeelbal, waarna de Duitser profiteerde: 0-1. Het bleek het begin van een turbulente eerste helft, waarin de uitclub nog tweemaal scoorde. Cody Gakpo maakte de 0-2 na een aanval over meerdere schijven, Donyell Malen schoot raak van buiten het strafschopgebied. Tussendoor kreeg PEC nog de ideale kans om nog een rol van betekenis te spelen in dit duel, maar Reza Ghoochannejhad zag zijn strafschop bij een 0-2 stand gestopt worden door keeper Yvon Mvogo.

De tweede helft verliep in ieder geval qua goals een stuk minder aantrekkelijk. Beide teams creëerden geen grote kansen en twintig minuten voor tijd begon Schmidt met wisselen. Onder anderen doelpuntenmaker Götze ging naar de kant, hij werd afgelost door Mohamed Ihattaren. Ook met frisse krachten in het veld werd er niets meer gedaan aan de stand die bij rust al was bereikt. Wel liet de Duitse coach nog een landgenoot debuteren, de van Bayern gehuurde Adrian Fein viel enkele minuten voor tijd in. Door de winst en het eerdere puntenverlies van Feyenoord en SC Heerenveen gaat PSV na speelronde vijf alleen aan kop. PEC blijft zwerven in de middenmoot van de Nederlandse competitie.

PSV kan zich nu gaan richten op de komende Europese wedstrijd. De Eindhovenaren spelen donderdag de eerste groepsfasewedstrijd in de Europa League, Granada is de tegenstander in het Philips Stadion.