Superieur Ajax maakt Vitesse razendsnel illusie armer

Ajax heeft een prachtige week in stijl afgesloten met een klinkende overwinning op Vitesse. De Arnhemmers konden geen vuist maken tegen de Amsterdammers, die zich eerder deze week al plaatsten voor de groepsfase van de Champions League en een vrij gunstige loting kenden.

Vitesse
Vitesse
0 - 4
Ajax
Ajax

Op papier ging Ajax een lastige wedstrijd tegemoet. Vorig seizoen was Vitesse nog twee keer te sterk voor de Amsterdammers. Trainer Erik ten Hag besloot in het Gelredome te kiezen voor David Neres in plaats van Donny van de Beek en zag al snel dat het wel goed zat.

Ajax kwam namelijk al in de tweede minuut op voorsprong. Vitesse vond het niet nodig om Hakim Ziyech aan te pakken op het middenveld. De Marokkaan kreeg alle ruimte om vanaf zo'n 25 meter uit te halen en zijn schot belandde in de uiterste hoek: 0-1.

De droomstart van Ajax kreeg vijf minuten later al een vervolg. Dit keer was het Klaas-Jan Huntelaar die alle vrijheid kreeg na een vrije trap van Ziyech. De spits kopte feilloos raak. Het werd in de negentiende minuut nog erger voor Vitesse. Frenkie de Jong troefde Thulani Serero (ex-Ajax) af, bediende Neres en de steekpass van de Braziliaan werd door Dusan Tadic met een stift tot doelpunt gepromoveerd: 0-3.

Hakim Ziyech viert de 0-1 voor Ajax op de voor hem karakteristieke wijze.

Vitesse speelde hopeloos en had totaal geen antwoord op de tactische zet van Ten Hag, die Neres als een soort schaduwspits tussen de linies liet spelen. De ploeg van trainer Leonid Slutsky werd van het kastje naar de muur gespeeld en creëerde zelf geen enkele serieuze kans in de eerste helft.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld nauwelijks. Huntelaar dacht er in de 56ste minuut op aangeven van Ziyech 0-4 van te maken, maar na ingrijpen van de VAR werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel van Ziyech. Een minuut later viel de vierde goal alsnog. Tadic ontsnapte aan buitenspel en uit zijn voorzet maakte Huntelaar alsnog zijn tweede.

Voor Huntelaar was het zijn 126ste doelpunt in de Eredivisie. Daarmee staat hij op de 25ste plek op de lijst met de alltime topscorers van de Eredivisie, een plek die hij deelt met Willem van Hanegem, Piet Keur, Theo de Jong en Ronald Koeman. Het was bovendien alweer het vierde doelpunt van het seizoen voor Huntelaar, die daarmee één op één loopt.

De 0-4 was voor Ajax aanleiding om te teugels wat te laten vieren. Vitesse werd zodoende een paar keer gevaarlijk, maar André Onana hield Maikel van der Werff en Bryan Linssen van scoren af, terwijl Roy Beerens een enorme kans verprutste door over te schieten. Uiteindelijk speelde Ajax de wedstrijd kinderlijk eenvoudig uit en heeft het na vier duels tien punten, twee minder dan koploper PSV. Vitesse staat achtste met vijf punten na vier wedstrijden.

Voor Klaas-Jan Huntelaar werd het een bijzondere middag.