Succesformule Bayern onder vuur na ongewone stortvloed aan tegengoals

Reacties

Bayern München staat bovenaan in de Bundesliga, is de regerend winnaar van de Champions League en viel recent volop in de prijzen bij de prijsuitreikingen van de UEFA en de FIFA. Er hoeft echter weinig te gebeuren om de teneur rondom de treble-winnaar van vorig seizoen volledig te laten omslaan. Een nederlaag in de competitie en een bekerblamage tegen Holstein Kiel zijn al genoeg.

Succesformule Bayern onder vuur na ongewone stortvloed aan tegengoals
© Pro Shots
Bayern München
Bayern München
2 - 1
SC Freiburg
SC Freiburg

Dat bleek deze week maar weer eens. Eerst gaf Bayern vorige week vrijdag een vroege 0-2 voorsprong uit handen in het altijd lastige uitduel met Borussia Mönchengladbach (3-2). De ergenis bij doelman Manuel Neuer was groot wegens de manier waarop hij in korte tijd drie keer werd gepasseerd. Daar kwam woensdag de bekeruitschakeling bovenop. Het was voor Duitse media meteen reden te twijfelen aan de gewaagde tactiek van Hansi Flick.

Waar de trainer van Bayern na het winnen van de treble nog werd overladen met complimenten en er in december nog grote verbazing was dat Jürgen Klopp hem aftroefde als Trainer van het Jaar bij de FIFA, staan de verschillende experts nu vooraan om Flick te wijzen op de grote risico's die hij neemt door zijn elftal op de middenlijn met veel ruimte in de rug te laten verdedigen. Zeker als spelers als Niklas Süle vervolgens in de fout gaan, zoals tegen Kiel.

1981/82
De cijfers onderschrijven dat de speelwijze waarmee Bayern vorig seizoen zoveel indruk maakte, dit seizoen nog geen onverdeeld succes is. Na vijftien competitieduels staat het aantal tegentreffers al op 24 in de Bundesliga, het hoogste aantal sinds het seizoen 1981/82. Veelzeggend is dat Neuer sinds 24 oktober (5-0 tegen Eintracht Frankfurt) al tien competitieduels op rij de nul niet heeft gehouden, de slechtste serie van zijn carrière.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het is een serie die niet past bij een keeper die recent nog tot beste van de wereld is verkozen. Neuer verdiende die uitverkiezing natuurlijk vooral op basis van het treble-seizoen en kan natuurlijk allerminst worden aangewezen als hoofdverantwoordelijke voor de ongewone stortvloed aan tegengoals. Als de tegenstander door de ver naar voren spelende defensie heen is, moet Neuer alles uit de kast halen om de boel dicht te houden.

Dun koord
Mede dankzij het vermogen van Neuer om ver van zijn lijn te spelen en in hachelijke situaties nog doelpunten te voorkomen met zijn fantastische reflexen, kan Flick het zich verloorloven Bayern vijftig meter van het eigen doel te laten verdedigen. Maar dit seizoen toont aan dat Der Rekordmeister met die speelwijze balanceert op een dun koord. En daar zo af en toe dus ook vanaf dondert, zoals in Mönchengladbach en Kiel gebeurde.

De slechte defensieve cijfers en de bekeruitschakeling zijn voor Duitse media reden te spreken van een crisis. In de drie seizoenen dat Pep Guardiola de trainer was aan de Säbener Strasse, kwam het totale aantal tegengoals niet eens uit boven het huidige totaal van 24 (23, 18 en 17). Nu worden dat er 54 als het in het huidige tempo zo doorgaat, terwijl Neuer bij Bayern in één seizoen maximaal 32 goals hoefde te slikken (2019/20 en 2018/19).

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Upamecano
Om het verhaal compleet te maken werd Bayern ook al meteen weer gelinkt aan een speler van de concurrentie. RB Leipzig-verdediger Dayot Upamecano werd deze week nadrukkelijk naar voren geschoven als nieuwe sterkhouder voor het centrum, nu David Alaba na dit seizoen transfervrij vertrekt. De atletisch gebouwde Fransman geniet ook interesse uit de Premier League, maar de gesprekken met Bayern zouden al vergevorderd zijn.

Het maakt nog maar eens duidelijk dat opschudding nooit ver weg is bij FC Hollywood. Ondertussen staat Bayern gewoon nog bovenaan en is er dus weinig reden om te betwijfelen dat de negende landstitel op rij er níét komt. Ook in aanloop naar al die vorige kampioenschappen was er altijd wel een moment in het seizoen dat het alarm in de Allianz Arena afging, waarna Der Rekordmeister toch weer de beste van allemaal bleek aan het einde van de rit.

Het programma van de zestiende speelronde in de Bundesliga:


Vr 15 jan. 2021

Za 16 jan. 2021

Zo 17 jan. 2021

Bundesliga

Stand Bundesliga 2020/2021

Duitsland

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Bayern München
34
24
6
4
99-44
+55
78
2
RB Leipzig
34
19
8
7
60-32
+28
65
3
Borussia Dortmund
34
20
4
10
75-46
+29
64
4
VfL Wolfsburg
34
17
10
7
61-37
+24
61
5
Eintracht Frankfurt
34
16
12
6
69-53
+16
60
6
Bayer Leverkusen
34
14
10
10
53-39
+14
52
* Actueel tot en met 27 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Bayern München
Meer over Bayern München
Meer M. Neuer
Meer over M. Neuer
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.