Succes voor Ajax en AZ in de Youth League: Meerdink steelt de show

Ajax en AZ hebben zich woensdag geplaatst voor de laatste zestien in de Youth League. De Amsterdammers wonnen in Boedapest met 0-1 van MTK, dat in blessuretijd nog een penalty miste. AZ was met liefst 5-0 te sterk voor Eintracht Frankfurt, mede dankzij een hattrick van Mexx Meerdink.

De negentienjarige Meerdink speelt dit seizoen zijn wedstrijden voor Jong AZ in de Keuken Kampioen Divisie en was vrijdag nog twee keer trefzeker in de 4-3 overwinning op VVV-Venlo. Vijf dagen later was de zoon van voormalig international Martijn Meerdink zelfs goed voor drie doelpunten.

Meerdink opende al na ruim twee minuten de score. Na een schot van Jayden Addai stond de spits op de juiste plek voor de rebound. Bij de 2-0 was Meerdink het eindstation van een goedlopende aanval over rechts. De spits schoot behendig binnen en Frankfurt stond daardoor voor een zware opgave. Die werd nóg zwaarder toen Dario Gebuhr na het neerhalen van de doorgebroken Ernest Poku rood kreeg.

Poku gooide de wedstrijd even na de uitsluiting van Gebuhr in het slot, door de 3-0 tegen de touwen te rammen. Vervolgens maakte Meerdink zijn hattrick compleet. Na een hakje van Jurre van Aken schoot hij beheerst binnen. Het slotakkoord kwam op naam van Addai, die in blessuretijd een strafschop benutte.

Bij Ajax werd Gabriel Misehouy de matchwinner, door een strafschop binnen te schieten. Deze penalty werd verdiend door Jaydon Banel, die toch echt buiten het strafschopgebied leek te worden neergehaald. Er was echter geen VAR om de scheidsrechter hierop te wijzen en Misehouy profiteerde optimaal.

In blessuretijd kreeg MTK dé kans om nog gelijk te komen, toen het een penalty kreeg vanwege een handsbal van Rida Chahid. De wel erg matige trap van Mátyás Kovács werd echter zonder moeite gekeerd door Tommy Setford en zo ging ook Ajax door naar de laatste zestien.

Aankomende maandag wordt er geloot voor de achtste finales. Vorig seizoen werd de Youth League gewonnen door Benfica, dat voor dit seizoen echter al uitgespeeld is.