Subtopper VVV-Venlo stelt orde op zaken na zeldzame defensieve fout

VVV-Venlo blijft een subtopper dankzij een zege op Fortuna Sittard in de twaalfde speelronde van de Eredivisie. De thuisploeg toonde herstel na een zeldzame defensieve fout.

VVV-Venlo
VVV-Venlo
3 - 2
Fortuna Sittard

Na ruim 26 jaar kwamen VVV-Venlo en Fortuna Sittard elkaar weer tegen op het hoogste niveau. De formatie van Maurice Steijn, die vorige week het duel met Feyenoord zag worden gestaakt wegens het uitvallende licht in De Kuip, had in de beginfase een optisch overwicht. Veel mogelijkheden dwong de thuisploeg daarbij niet af, al was Ralf Seuntjens enkele keren dreigend.

Fortuna Sittard keek de kat uit de boom en opende na een half uur onverwacht de score. Jerold Promes verkeek zich op een lange bal en legde daarmee onbedoeld de rode loper uit voor Finn Stokkers. Oog in oog met Lars Unnerstall rondde de aanvaller overtuigend af.

Lang kon de promovendus niet van deze meevaller genieten. Al binnen twee minuten zorgde Seuntjens voor de 1-1 door alert te zijn bij een rebound, nadat doelman Alexei Koselev een bal niet optimaal verwerkte. Nog voor rust hadden de fans van de thuisploeg opnieuw reden tot juichen. Peniel Mlapa schoot heerlijk raak uit een volley nadat een verdediger van Fortuna Sittard een verre inworp onbedoeld had verlengd.

Na de interlandperiode speelt VVV-Venlo thuis tegen AZ, Fortuna Sittard ontvangt Heracles Almelo.

Drie minuten na de hervatting was Mlapa andermaal succesvol. Waar de aanvaller uitstekend anticipeerde op een lange bal, gold dat niet bepaald voor Koselev. Mlapa schoof de bal binnen en stelde Fortuna Sittard daarmee voor een moeilijke missie: op basis van het spel in de eerste vijftig minuten lag het immers niet in de lijn der verwachting dat het nog gelijk zou worden.

Het ontbeerde Fortuna Sittard lange tijd simpelweg aan creativiteit om de sterke defensie van VVV-Venlo serieus op de proef te stellen. Daarbij moesten de bezoekers voortdurend waakzaam blijven, want Mlapa, Jay-Roy Grot en Johnatan Opoku vonden elkaar soms blindelings.

Vanzelfsprekend probeerde Fortuna Sittard de druk in de slotfase op te voeren. Net toen fans van de thuisploeg het 'Wij gaan Europa in' hadden ingezet, werd het nog spannend. André Vidigal kopte raak en luidde daarmee een interessante slotfase in. Diep in de blessuretijd kregen Stokkers en Wessel Dammers immers nog een kans op de gelijkmaker. VVV-Venlo hield echter stand en draait nog altijd bovenin mee.