Sublieme solo-goal Foden hoogtepunt bij enerverende EK-kraker

Jong Engeland heeft dinsdag een valse start van het EK Onder-21 beleefd. Manchester City-talent Phil Foden leek lange tijd de matchwinner te worden, maar de leeftijdsgenoten uit Frankrijk sloegen in de laatste tellen van de wedstrijd toe.

Engeland O21
1 - 2
Frankrijk O21

Zowel bij Engeland als Frankrijk stonden veel spelers aan de aftrap die zich al bewezen hebben op het allerhoogste niveau, zoals Aaron Wan-Bissaka, James Maddison en Houssem Aouar. In theorie hadden beide ploegen helemaal een sterrenensemble kunnen opstellen. Jadon Sancho, Dele Alli, Marcus Rashford, Trent Alexander-Arnold, Kylian Mbappé, Ousmane Dembélé en Lucas Hernández zijn echter al basisklanten bij de hoofdmacht.

Het was een andere Dembélé die halverwege de eerste helft de score leek te gaan openen. Moussa Dembélé mocht namelijk aanleggen voor een strafschop na hands van Vitesse-verdediger Jake Clarke-Salter. De Olympique Lyon-spits stuitte echter op doelman Dean Henderson. Die voorsprong was ook niet terecht geweest, Engeland had de betere kansen en kreeg kort na rust wat het verdiende.

Foden begon halverwege de Franse helft aan een solo en slalomde tussen een stuk of vijf verdedigers door. De aanvallende middenvelder vond op indrukwekkende wijze een weg tussen de fysiek veel sterkere Franse defensie en rondde secuur af: 1-0. De negentienjarige Foden toonde daarmee nog maar eens waarom Pep Guardiola zo weg van hem is.

Tien minuten na de 1-0 kreeg Frankrijk opnieuw een penalty. Deze keer ging Hamza Choudhury in de fout. De Leicester City-middenvelder vloog roekeloos in op de benen van Jonathan Bamba en kreeg daarvoor een rode kaart. Aouar eiste de bal ditmaal op, maar ook hij faalde van elf meter: de paal stond in de weg. Engeland leek zo door het oog van de naald te glippen, maar in de absolute slotfase ging het alsnog mis.

Op aangeven van Jeff Reine-Adélaïde schoot Jonathan Ikoné de bal vanaf randje zestien droog in de korte hoek: 1-1. De Lille-middenvelder leek zijn ploeg daarmee een punt te bezorgen, maar het werd nog mooier voor de Fransen. In de laatste tellen van de extra tijd scoorden ze namelijk nogmaals.

Na een hoekschop bleef de bal hangen bij de tweede paal. In een ultieme poging uit te verdedigen schoot Wan-Bissaka hem in zijn eigen doel. De Crystal Palace-verdediger, die in de nadrukkelijke belangstelling van Manchester United staat, bepaalde daarmee de eindstand op 1-2. Eerder op de avond won Roemenië in Groep C al ruim van Kroatië (4-1).