Stuurgroep presenteert plan kleinere Eredivisie

Reacties

Al maanden vergaderen kopstukken uit de Eredivisie over vernieuwingen die moeten leiden tot een attractievere, sterkere en rijkere competitie. Woensdag komen de clubs samen voor een presentatie van de veranderplannen die zijn vormgegeven door de stuurgroep met Ajax-directeur Edwin van der Sar (namens de topclubs, foto), FC Groningen-directeur Hans Nijland (subtop) en PEC-voorzitter Adriaan Visser (rechterrijtje).

Stuurgroep presenteert plan kleinere Eredivisie

Deze brigade werd eind 2017 aangesteld. Een werkgroep over het opruimen van kunstgras was toen mislukt. Geconcludeerd werd dat de kunstgrasdiscussie moest worden ingebed in een breder plan, met daarin ook afspraken over de competitieopzet, tv-geldverdeling en de jeugdopleidingen. Doel is deze zomer een package-deal te sluiten die de aanzet geeft voor een economisch en sportief sterkere Eredivisie die straks weer kan concurreren in Europa.

Van der Sar, Nijland en Visser gingen onder meer op bezoek bij de Belgen, die hun competitie inkrompen naar zestien clubs en play-offs spelen om het kampioenschap. Het idee is nu om ook hier vanaf het seizoen 2020/21 zowel de Eredivisie als Eerste Divisie te verkleinen naar zestien clubs. De beloftenteams zouden dan verdwijnen uit de Jupiler League. Voor deze teams wordt gestreefd naar een internationale competitie met beloften uit andere landen.

Onderdeel van het voorstel is tevens een sterkere promotie- en degradatieregeling (twee directe plaatsen en twee via play-offs) en een kampioensgroep voor de zes beste Eredivisie-clubs die in een onderlinge competitie om de titel spelen. De winnaar van de poule met de overige tien clubs zou volgens de plannen een Europa League-ticket krijgen. Verder wordt beoogd in 2021 afscheid te nemen van kunstgras en hogere vergoedingen voor jeugdtransfers in te voeren.

Achter de schermen is al wrevel ontstaan over het compromisvoorstel van de stuurgroep. Het rechterrijtje moet het meeste slikken, toch proberen de topclubs het plan nog in hun voordeel aan te passen. Ze hebben moeite met het weggeven van een Europa League-ticket, willen minder mediageld afstaan en zien graag een garantie voor hun beloften, mocht een internationale competitie niet van de grond komen. Woensdag zal het overigens nog niet tot een besluit komen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.