De stoelendans om de Champions League-tickets in Engeland blijft onverminderd spannend. Sheffield United is daarbij een van de gegadigden, een ongekende prestatie van formaat. Hoe anders is het voor Norwich City, net als Sheffield afgelopen seizoen gepromoveerd. De ploeg van Tim Krul lijkt niet meer te kunenn ontsnappen aan degradatie.

Sheffield United
1 - 0
Norwich City

Krul onderscheidt zich regelmatig bij Norwich met prima reddingen. Zo zorgde de 31-jarige doelman er woensdag met een heldenrol in de penaltyserie nog voor de uitschakeling van Tottenham Hotspur in het FA Cup-toernooi. In de Premier League boekten The Canaries in 2020 echter pas twee overwinningen en dus is de laatste plaats al sinds de 1-0 nederlaag op Boxing Day tegen Aston Villa in het bezit van de kampioen van het Championship.

De knappe 1-0 zege van vorige week op Leicester City veranderde daar niets aan. Daarvoor is het gat met de concurrentie te groot. Een overwinning tegen collega-promovendus Sheffield was dus welkom, maar de stuntploeg van Chris Wilder is al sinds 21 januari (0-1 tegen Manchester City) ongeslagen en gaf tegen Norwich een vervolg aan die serie. Billy Sharp liet Krul in de 36ste minuut kansloos (foto) met een kopbal uit een voorzet van John Lundstram.

Norwich kon daar niets tegenover stellen, al raakte Teemu Pukki al na veertien minuten van dichtbij de paal toen de bal met wat geluk voor zijn voeten viel na een corner. In de tweede helft voorkwam Sheffield-doelman Dean Henderson met enkele geweldige saves een goal. En dus keren Krul en zijn ploeggenoten enkele dagen na de bekerstunt terug in de harde realiteit. Sheffield doet op zijn beurt gouden zaken in de strijd om de Champions League-tickets.

Arsenal
Arsenal
1 - 0
West Ham United

Arsenal hoopte in het thuisduel aansluiting te houden met de ploegen die om een Champions League-ticket strijden, maar had het bijzonder lastig met de Londense buren. Jarrod Bowen gaf al in de beginfase een waarschuwingsschot aan de defensie van Arsenal, die behalve jongeling Bukayo Saka ook voormalig NAC-verdediger Pablo Mari (zijn Premier League-debuut) herbergde. De inzet van de aanvaller ging tegen de paal.

Daarna kregen beide ploegen kansen. Mesut Özil faalde in de afronding, terwijl Sokratis Papastathopoulos op aangeven van Pierre-Emerick Aubameyang tegen de lat kopte. West Ham was onder aanvoering van Michail Antonio evenwel net zo dreigend. De Engelsman faalde zelf toen hij Sébastien Haller in kansrijke positie kon aanspelen en zag na rust doelman Bernd Leno redden bij zijn kopbal.

In het allesbehalve uitverkochte Emirates Stadium kregen de fans die wel waren gekomen uiteindelijk tóch waar voor hun geld. Invaller Alexandre Lacazette scoorde, na breedleggen van Özil. De treffer leek vanwege buitenspel niet door te gaan, maar daar stak de VAR weer een stokje voor. Het leverde Arsenal drie zeer dure punten op en de degradatiezorgen blijven bij West Ham onverminderd groot.

Wolverhampton Wanderers
0 - 0
Brighton & Hove Albion

Omdat ook de vijfde plek door de Europese uitsluiting van Manchester City toegang geeft tot het miljardenbal, mag ook Wolverhampton Wanderers dromen van het debuut op dat podium. Het Brighton & Hove Albion van Davy Pröpper hield zaterdag echter stand op Molineux. De Oranje-international had in de eerste helft zelfs de mogelijkheid de thuisploeg pijn te doen, maar schoot in de handen van doelman Rui Patrício.

Brighton heeft de punten hard nodig in de strijd tegen degradatie, maar grossiert de laatste weken in gelijke spelen (vijf in acht duels). Ondanks mogelijkheden over en weer en de toenemende druk van Wolves bleven doelpunten uit, waardoor Pröpper en invaller Alireza Jahanbakhsh weer een puntje kunnen bijschrijven. Het gat met de degradatiezone groeit daardoor iets, maar zeker niet naar een veilige marge. Wolves staat voorlopig vijfde.

Crystal Palace
1 - 0
Watford
Watford

Over degradatie hoeft Patrick van Aanholt zich met Crystal Palace geen zorgen te maken. Na drie nederlagen op rij heeft de ploeg van Roy Hodgson, die onlangs zijn contract verlengde en zaterdag met 72 jaar en 210 dagen de oudste coach ooit in de Premier League werd, de smaak te pakken met twee zeges op rij. Tegen Newcastle United was Van Aanholt de grote man met een rake vrije trap en vorige week was Jordan Ayew de matchwinner.

Zaterdag deed de Ghanese aanvaller het nog eens dunnetjes over door na 28 minuten knap raak te schieten vanaf de rand van het strafschopgebied. Palace kreeg daarna nog meer mogelijkheden om Watford op grotere achterstand te zetten, maar deed dat niet. En dus moest Vicente Guaita na rust nog belangrijke reddingen verrichten op een schot van Troy Deeney en een kopbal van Abdoulaye Doucouré. Watford blijft daardoor onderin bungelen.

Southampton
Southampton
0 - 1
Newcastle United

Newcastle had zaterdag het duel eigenlijk al veel eerder moeten beslissen. Ruim een uur werd er immers tegen tien man gespeeld. Moussa Djenepo speelde de bal te ver voor zich uit en ging onhandig, maar snoeihard, op het been van Isaac Hayden staan. Met hulp van de VAR werd hij vervolgens van het veld gestuurd.

Dat Newcastle de zo gewenste 0-1 vervolgens lang niet op het scorebord kreeg, was niet alleen te danken aan de gebrekkige afronding. Doelman Alex McCarthy was ook uitstekend op dreef. Hij verijdelde de nodige kansen en had zelfs een antwoord op de strafschop van Matt Ritchie.

Uiteindelijk moest ook de sluitpost capituleren. Allan Saint-Maximin profiteerde van gestuntel van rechtsback Yann Valery, pikte hem de bal af en maakte het beslissende doelpunt: 0-1. Zo zette Newcastle een enorme stap richting handhaving en is zelfs Southampton op de ranglijst gepasseerd.