Stunten met Ajax 2 en die ene redding tegen Kaká: de carrière van Stekelenburg

Reacties

Pierre van Hooijdonk bezorgde Feyenoord eigenhandig de UEFA Cup, Ronaldo had Brazilië naar de wereldtitel geschoten en op niet-voetbalgebied was Jan-Peter Balkenende de nieuwe premier van Nederland. Het gebeurde allemaal in het jaar waarin Maarten Stekelenburg zijn debuut voor Ajax maakte. Donderdag, 21 jaar na dat debuut, kondigde Ajax aan dat Stekelenburg met pensioen gaat. Een blik op zijn carrière.

Stunten met Ajax 2 en die ene redding tegen Kaká: de carrière van Stekelenburg
© Pro Shots

Voor spelers is debuteren met een doelpunt een mooie manier om je mijlpaal te beleven, maar voor een keeper is dat natuurlijk nagenoeg uitgesloten. Stekelenburg debuteerde met een prijs, ook niet verkeerd. Op 11 augustus 2002 kreeg hij van trainer Ronald Koeman het vertrouwen in de strijd om de Johan Cruijff Schaal. Er werd gewonnen van PSV, ondanks dat Mateja Kezman al in de tiende minuut de debuterende Stekelenburg passeerde. Het werd 3-1 en Stekelenburg begon voortvarend aan zijn Ajax-carrière.

Daarvoor had de jonge doelman echter ook al faam verworven. In het seizoen 2001/02 keepte hij zeer verdienstelijk bij Jong Ajax (toen Ajax 2 genoemd). Het tweede elftal haalde zowaar de halve finale van het bekertoernooi. Een penaltyserie voorkwam een finale tussen Ajax 2 en Ajax. Het lukte Stekelenburg in de halve finale van het toernooi niet om een strafschop van FC Utrecht te stoppen. Petri Pasanen miste, Jean-Paul de Jong schoot de beslissende penalty achter Stekelenburg.

Maarten Stekelenburg bokst een bal weg tijdens het bekerduel met Telstar. Door een 3-0 overwinning bereikt Ajax 2 de halve finale van het KNVB-bekertoernooi.
© Pro Shots
Maarten Stekelenburg bokst een bal weg tijdens het bekerduel met Telstar. Door een 3-0 overwinning bereikt Ajax 2 de halve finale van het KNVB-bekertoernooi.

In het seizoen 2005/06 beleefde Stekelenburg het jaar van zijn doorbraak. Daarvoor had hij een handjevol wedstrijden gekeept in de hoofdmacht van Ajax, maar vooral Bogdan Lobont kreeg in die periode de voorkeur boven Stekelenburg. Omdat hij wel hier en daar een wedstrijd meepakte, was het kampioenschap in 2004 ook een succesje voor Stekelenburg.

In die periode maakte Stekelenburg ook zijn debuut voor het Nederlands elftal. In de oefeninterland tegen Liechtenstein mocht Stekelenburg het laten zien in de tweede helft als vervanger van Edwin van der Sar. De toenmalig recordinternational bleef nog enkele jaren eerste doelman van Oranje, daarna nam Stekelenburg het van hem over.

Maarten Stekelenburg als keeper van Ajax in het seizoen 2006/07.
© Pro Shots
Maarten Stekelenburg als keeper van Ajax in het seizoen 2006/07.

Stekelenburg keepte uiteindelijk op vier eindtoernooien. Hij maakte minuten op de EK's van 2008, 2012 en 2020, maar beleefde zijn mooiste Oranje-tijd in 2010. Als eerste keeper haalde hij met Nederland de finale van het WK in Zuid-Afrika, een laat doelpunt van Andrés Iniesta voorkwam het ultieme sprookje. Stekelenburg wordt op dat toernooi voornamelijk herinnerd aan een geweldige redding op een schot van Kaká. Zonder die ingreep van Stekelenburg was Brazilië na een half uur op een 0-2 voorsprong gekomen in de kwartfinale van het WK.

Vanaf 1.37 is de redding van Stekelenburg te bekijken op YouTube

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Op het moment van dat WK was Stekelenburg nog keeper van Ajax, een jaar later volgde hij de Van der Sar-route. Eerst een (mislukte) transfer naar Italië maken, om vervolgens door te trekken naar Fulham. Alleen waar Van der Sar zich bij Fulham in de spotlights van Manchester United keepte, ging dat bij Stekelenburg niet zo makkelijk. Hij werd verhuurd aan AS Monaco en Ronald Koemans Southampton, waarna hij de huidige bondscoach naar Everton volgde.

Maarten Stekelenburg tegen Brazilië op het WK van 2010.
© Pro Shots
Maarten Stekelenburg tegen Brazilië op het WK van 2010.

Het buitenland en Stekelenburg kenden nooit een gelukkig huwelijk en in 2020 keerde hij terug in Nederland. Zelf was de goalie nuchter door te stellen dat alles wat hij nu mee kon pakken een bonus was. Dat werd uiteindelijk een flink extraatje. Mede door een dopingschorsing van toenmalig Ajax-keeper Andre Onana kreeg Stekelenburg opeens een kans onder de lat bij de Amsterdammers en daarna maakte hij indruk op bondscoach Frank de Boer. Hij koos er zelfs voor om met Stekelenburg het avontuur op het uitgestelde EK van 2020 aan te gaan. In de verloren achtste finale tegen Tsjechië keepte Stekelenburg de laatste van zijn 63 interlands.

Het laatste deel van Stekelenburgs carrière speelde zich in relatieve anonimiteit af. Aan het begin en aan het einde van het seizoen 2021/22 keepte de goalie, inclusief de verloren bekerfinale tegen PSV. Stekelenburg profiteerde opnieuw van een zaak rondom Onana, die na zijn dopingschorsing weinig indruk maakte, het publiek tegen zich kreeg en opnieuw verdween onder de lat.

Dit seizoen maakte Stekelenburg geen minuten voor Ajax. Zondag krijgt hij zijn afscheid rond de wedstrijd tegen FC Utrecht, de club waartegen hij in 2002 zijn allereerste Eredivisie-wedstrijd keepte en natuurlijk de club die in datzelfde jaar ervoor zorgde dat Stekelenburg zich met Ajax 2 niet voor de KNVB-bekerfinale wist te plaatsen. Op een bijzondere manier is zo de cirkel toch nog een beetje rond.

Maarten Stekelenburg met de kampioensschaal na de overwinning op FC Twente in 2011. Enkele uren later zou de doelman de schaal per ongeluk van de spelersbus laten vallen, met een flinke deuk als gevolg.
© Pro Shots
Maarten Stekelenburg met de kampioensschaal na de overwinning op FC Twente in 2011. Enkele uren later zou de doelman de schaal per ongeluk van de spelersbus laten vallen, met een flinke deuk als gevolg.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.