Stunt van Levante: ook met een gouden linkerbeen kan Messi het niet alleen

Levante heeft zaterdag voor een stunt gezorgd in La Liga, door te winnen van koploper Barcelona. De Catalanen waren nog op voorsprong gekomen via Lionel Messi, maar in tien minuten gaf Barça het volledig weg.

Levante
Levante
3 - 1
Barcelona
Barcelona

Al in de eerste helft was te zien dat Barcelona een moeilijke voetbaldag tegemoet ging. Levante hield het achterin relatief makkelijk dicht, maar liep vlak voor rust toch tegen goal aan. Na een overtreding op Nélson Semedo ging de bal op de stip en Messi stuurde keeper Aitor Fernández de verkeerde hoek in.

Voor Messi betekende de rake penalty ook meteen een mijlpaal, want het was de vijfhonderdste goal die hij maakte met zijn linkerbeen. Met rechts maakte hij er 84, met het hoofd 22. De belangrijke openingstreffer leek Barça een onbezorgde tweede helft op te leveren, maar Levante kreeg het na een uur op de heupen.

In nog geen tien minuten tijd werd de 0-1 achterstand weggepoets en werd zelfs een 3-1 voorsprong gepakt. Eerst werd José Campaña vrijgespeeld rond het strafschopgebied en de middenvelder faalde niet. Twee minuten later kreeg Borja Mayoral, gehuurd van Real Madrid, veel te veel ruimte van Gerard Piqué, waarna ook de spits doeltreffend uithaalde.

Het feest in Valencia was compleet toen ook Nemanja Radoja scoorde in de 68ste minuut. Zijn inzet werd aangeraakt, waardoor keeper Marc-André ter Stegen kansloos was. Op het moment van de 3-1 had trainer Ernesto Valverde al driemaal gewisseld. Vlak voor rust viel immers Luis Suárez uit met een blessure en na een uur werd Sergio Busquets al gebracht om de boel vlot te trekken. Daarnaast kwam ook wonderkind Ansu Fati van de bank af, hij loste Arthur af. Daardoor vormde Frenkie de Jong in de slotfase samen met Busquets en Arturo Vidal het middenveld van Barça.

Een kwartier voor tijd leek Messi - wederom met links - de aansluitingstreffer te produceren na een ietwat gelukkige carambole, maar tijdens de aanval had Antoine Griezmann buitenspel gestaan. In het resterende deel van de wedstrijd kon Messi met zijn gevaarlijke linkerbeen wel weggehouden worden van het doel.

Door de nederlaag kan Real Madrid zaterdagavond weer koploper worden in Spanje. Het verschil met Barça, dat een wedstrijd meer speelde, is nu een punt. Real Madrid treft in speelronde twaalf Real Betis in eigen huis.