Strijdend Portugal krijgt alles dankzij Ricardo

Dramatiek was er genoeg in het duel tussen Portugal en Engeland. Goed voetbal des te minder. Het duurde uiteindelijk 120 minuten (2-2) en strafschoppen voordat de Portugezen zich winnaar mochten noemen van de eerste kwartfinale op het EK. Met dank aan de blote handen en trefzekere voeten van doelman Ricardo.

In de eerste helft was er goed en slecht voor nieuws voor Engeland. Het slechte nieuws was dat troetelkind Wayne Rooney al snel moest uitvallen met een voetblessure. Het goede nieuws was dat Michael Owen Engeland bij de hand nam. De aanvalsleider stelde in de groepsduels vooral teleur maar stichtte tegen Portugal voor rust constant gevaar.

Dat het enige doelpunt voor rust werd gemaakt door Owen, was geen verrassing. De manier waarop evenmin. Costinha dacht simpel terug te koppen op zijn doelman, maar de attente Owen doorzag het en werkte de bal uit de draai knap voorbij Ricardo. Het was overigens niet alleen Engeland dat de klok sloeg. Vooral de laatste linie had grote moeite met de druk die Portugal al ver op de Engelse helft zette. Veel Engels balverlies en veel halve kansen voor de Portugezen waren het gevolg. Met name Luis Figo kwam niet verder dan wel erg losse flodders.

In de tweede helft bleef het logische Portugese offensief uit. Het briesje werd nooit een storm omdat de aanvallers hun tegenstanders simpelweg nooit de baas waren, waardoor de ploeg van Sven-Göran Eriksson doodeenvoudig overeind bleef.

Hoe langer het duel duurde, hoe meer pijn aan de ogen de pogingen van het gastland deden. Figo schoot een kwartier voor tijd een keer verrassend op doel, maar David James redde. Het was gelijk Figo's laatste daad. Bondscoach Luiz Felipe Scolari haalde hem naar de kant. Tot groot verdriet van de verongelijkte Portugese aanvoerder.

Twee invallers brachten Portugal desalniettemin langszij. Simao kapte zich vrij op links, zette voor en Hélder Postiga kopte van dichtbij vrij binnen: 1-1. In de laatste minuut stelde Engeland bijna weer orde op zaken toen Sol Campbell eerst op de lat kopte en uit de rebound scoorde, zij het dat scheidsrechter Urs Meier vond dat doelman Ricardo werd gehinderd.

In de verlenging drong Portugal het meeste aan en leek de goede wil te worden beloond toen invaller Rui Costa met een verwoestende knal in de 110e minuut 2-1 maakte. In de resterende minuten richtte Engeland zich op en maakte de tot dan toe inzichtbare Frank Lampard uit de draai weer gelijk.

De strafschoppenserie kende net als de wedstrijd veel tragiek. Zo faalde David Beckham direct met een afzwaaier van jewelste. Maar ook de ervaren Rui Costa schoot over. Ricardo zorgde uiteindelijk voor de beslissing. De keeper van Sporting Lissabon stopte de zevende Engelse penalty van Darius Vassell met zijn blote handen. En schoot Portugal vervolgens zelf naar de halve finale.