Strafschoppen doen Ajax de das om in Youth League

Ajax Onder-19 is dinsdag uitgeschakeld in de achtste finale van de UEFA Youth League. De formatie van trainer John Heitinga boog het hoofd voor Olympique Lyon in de noodzakelijke strafschoppenserie, die de Amsterdammers op de valreep hadden afgedwongen door de 2-2 te maken.

Omdat de duels in knock-outfase van de UEFA Youth League over één wedstrijd gaan, was het dinsdag erop of eronder voor Ajax. Het duel in Lyon begon nog goed voor de bezoekers, die al in de zevende minuut op voorsprong kwamen. Op aangeven van Ché Nunnely sloeg Brian Brobbey van dichtbij toe.

De openingstreffer luidde niet bepaald een eenvoudige middag voor de Amsterdammers in. Lyon stichtte veel meer gevaar en de 1-1 van Lenny Pintor kwam niet bepaald uit de lucht vallen. De aanvaller was alert bij een rebound. Dat Ajax met deze stand de rust haalde, was gezien het aantal mogelijkheden voor Lyon een grote meevaller voor de bezoekers. De thuisploeg stuitte keer op keer op de uitblinkende keeper Issam El Maach.

Ook na de hervatting had de Ajax-defensie het zwaar. Nadat El Maach nog fraai had gered op een inzet van Pintor viel in de 55ste minuut alsnog de 2-1. Met een weergaloos schot van rond de middenlijn verraste Hamza Rafia de voor zijn doel staande El Maach. Diezelfde Rafia had vlak daarna bijna succes met een vrije trap.

Wonderlijk verloop
In de slotfase nam Ajax meer risico's, maar grote mogelijkheden bleven lange tijd uit. In de 89ste minuut werd Liam van Gelderen bovendien van het veld gestuurd en leek een ontsnapping er niet in te zitten. Dat was buiten Brobbey gerekend. De aanvaller maakte in de blessuretijd de 2-2 door goed te anticiperen op een bal van achteruit en dwong daarmee een strafschoppenserie af.

Daarin liep de spanning hoog op. Beide teams misten twee van hun eerste vijf inzetten, waardoor het om en om ging. Dillion Hoogerwerf miste uiteindelijk de beslissende penalty voor de Amsterdammers. Ajax had de laatste zestien in de Youth League bereikt door als eerste te eindigen in een groep met Benfica, Bayern München en AEK Athene.