Stöger-effect bij Dortmund houdt ook tegen Hoffenheim aan

Borussia Dortmund heeft zaterdag op de valreep gewonnen van 1899 Hoffenheim: 2-1. Christian Pulisic bezorgde trainer Peter Stöger in de slotfase zijn tweede zege in zijn nog korte tijd bij BVB.

Stöger kende een succesvolle vuurdoop. Afgelopen woensdag won zijn ploeg bij FSV Mainz 05 (0-2), maar tegen Hoffenheim werd duidelijk dat de problemen die er onder zijn voorganger Peter Bosz waren, nog niet zijn verdwenen. Met name achterin was Dortmund kwetsbaar.

De beste kansen waren in de beginfase wel voor de thuisploeg via Andriy Yarmolenko. De Oekraïense aanvaller kreeg na vijf minuten veel ruimte, maar schoot net naast. Tien minuten later schot Yarmolenko over het doel nadat hij zelf het zestienmetergebied in was gedribbeld. Hoffenheim bleek in de 21ste minuut doeltreffender. Mark Uth was het eindstation van een sublieme aanval, waar de defensie van Dortmund het nakijken had. De ex-spits van onder andere SC Heerenveen en Heracles Almelo tikte binnen.

Na een restant van de eerste helft dat weinig enerverend was, kreeg Hoffenheim na rust al snel een grote kans op 0-2. Nadiem Amiri had het vizier niet op scherp staan en zijn zwakke poging was prooi voor Dortmund-keeper Roman Bürki. De voorzet van Steven Zuber, die de linkerflank van Hoffenheim bestreek, mocht er zijn.

Dortmund kon wel een opsteker gebruiken en die kwam er mede dankzij Yarmolenko, die in het zestienmetergebied onderuit werd gehaald door Stefan Posch. Aubameyang benutte het buitenkansje. Doelman Oliver Baumann dook zijn rechterhoek in en zag Aubameyang in de andere hoek raak schieten.

Vervolgens speelde het duel zich vooral op het middenveld af en kwamen beide ploegen niet tot uitgelezen kansen. Bij een gelijke stand wilde zowel Dortmund als Hoffenheim niet het risico nemen dat het een doelpunt tegen zou krijgen. Pogingen van Hoffenheim via Andrej Kramaric en Pavel Kaderabek gingen naast. Terwijl de wedstrijd op een gelijkspel af leek te stevenen, bediende Shinji Kagawa op prachtige wijze Pulisic. De Amerikaan tikte de bal langs Baumann en vervolgens in het doel, waardoor Dortmund op de valreep de tweede zege op rij boekte.

Dortmund maakt door de zege een flinke sprong op de ranglijst. De formatie van Stöger staat op de derde plaats, al kan RB Leipzig er zondag nog overheen komen bij een goed resultaat tegen Hertha BSC. Hoffenheim staat zevende met 26 punten.