Stindl voorkomt zeldzaam Duits verlies in extremis, Lukaku neemt record over

Duitsland heeft dinsdagavond in eigen huis op het nippertje een zeldzame nederlaag voorkomen. Alexandre Lacazette leek namens Frankrijk de grote man te worden, maar in de extra tijd werd het alsnog 2-2. België won tegelijkertijd van Japan, dankzij een doelpunt van Romelu Lukaku. Hij kreeg daarmee een fraai record in eigen handen. Engeland hield Brazilië op 0-0.

Duitsland - Frankrijk 2-2
De Duitsers konden in Köln opgelucht ademhalen, maar daar waren wel twee comebacks voor nodig. Voor rust nam Frankrijk namelijk voor het eerst de leiding. Na een lange bal van Blaise Matuidi volleerde Lucas Digne de bal in de voeten van Anthony Martial. De aanvaller van Manchester United speelde zich vervolgens bijzonder fraai vrij (hoofdfoto), om de bal op het laatste moment met buitenkantje links vervolgens panklaar te leggen voor Lacazette: 0-1.

Tien minuten na rust kwam de thuisploeg langszij, die gelijkmaker was minstens net zo fraai als de openingsgoal. Mesut Özil vond Timo Werner met een subtiele steekpass, de spits van RB Leipzig schoof de bal koeltjes door de benen van Steve Mandanda. De grootste kans was vervolgens eveneens voor Duitsland. Toni Kroos krulde een vrije trap prachtig tegen de lat, Werner kopte in de rebound ver over. Maar direct daarna leek Lacazette het vonnis over Duitsland te vellen. Na een goed balletje van Kylian Mbappé bleef de spits ijzig kalm: 1-2. Dat was buiten Lars Stindl gerekend, hij tekende in de extra tijd voor de eindstand.

Daarmee hebben de Duitsers een behoorlijk imposante reeks op het nippertje in stand gehouden. Het verloor voor het laatst op 7 juli 2016, toen Frankrijk op het EK met 2-0 te sterk was. Sindsdien speelde het 21 interlands, het won er zestien en speelde er vijf gelijk.

Alexandre Lacazette tikt de 0-1 simpel binnen.

België - Japan 1-0
Na de wat teleurstellende 3-3 tegen Mexico van afgelopen weekend was België er veel aan gelegen om tegen Japan een wat betere prestatie op de mat te leggen. Dat lukte voor rust maar mondjesmaat, zeker omdat keeper Eji Kawashima in de weg lag bij inzetten van Lukaku en Kevin De Bruyne. Echt overtuigend was het allemaal niet wat De Rode Duivels lieten zien.

Toch kwam de overwinning er na de pauze. Op aangeven van Nacer Chadli kopte Lukaku simpel raak. Het was voor de spits van Manchester United zijn 31ste interlandgoal, waarna hij nu in zijn eentje de topscorer aller tijden van België is. Dat record had hij door zijn twee doelpunten van vrijdag al gedeeld in handen, hij kwam met dat doelpunt op gelijke hoogte met Bernard Voorhoof en Paul Van Himst.

Engeland - Brazilië 0-0
Het aardig gehavende Engeland hield Duitsland afgelopen vrijdag nog op 0-0, waarna bondscoach Gareth Southgate tegen Brazilië wederom moest kiezen voor de nodige - op internationaal niveau - onervaren krachten. Zo waren er basisplaatsen voor Joe Gomez, Harry Maguire, Jake Livermore en Ruben Loftus-Cheek. Zij mochten het proberen tegen een absolute wereldmacht op volle oorlogssterkte, waar mannen als Danny Rose, Gary Cahill en Ashley Young op de bank zaten.

Vooral in de eerste helft waren de Zuid-Amerikanen heer en meester op het iconische Wembley. Brazilië had de bal volop, maar kwam zeker in de beginfase niet tot grote kansen. Gabriel Jesus kopte de bal recht op Joe Hart, maar dat was voor rust de enige Braziliaanse poging tussen de palen. Aan de andere kant was Marcus Rashford als enige dreigend, maar zijn schot werd simpel gepakt door keeper Alisson.

In de tweede helft lieten de Engelsen zich wat vaker zien, zo kreeg voormalig Vitesse-spits Dominic Solanke (hij viel en maakte zijn debuut) in de absolute slotfase nog een mogelijkheid. Al met al zal Southgate vooral tevreden hebben gekeken naar zijn defensie, die net als tegen Duitsland liet ziet stand te kunnen houden tegen een bijzonder hoog aangeschreven tegenstander.