Sterke Berghuis loodst AZ soepel langs Angstgegner NAC

AZ heeft in eigen huis gewonnen van NAC Breda: 3-0. In de acht voorgaande duels met de club uit Breda bleven de Alkmaarders zonder zege.

Trainer Dick Advocaat koos bij AZ voor Viktor Elm als vervanger van de naar PAOK Saloniki vertrokken Maarten Martens. Etiënne Reijnen begon als rechtsback, terwijl Steven Berghuis rechtsbuiten was. Dit ging ten koste van Mattias Johansson en Johann Berg Gudmundsson, die op de bank begonnen.

In de 23ste minuut betaalde Berghuis (foto boven) het vertrouwen van zijn oefenmeester terug door de openingstreffer te maken. De sierlijke rechtsbuiten kwam van rechts naar binnen en haalde met links doeltreffend uit. Op slag van rust verdubbelde Aron Jóhannsson de marge, door een voorzet van Nick Viergever binnen te koppen.

Na rust was Jordy Buijs dicht bij de aansluitingstreffer, maar hij knalde de bal op de lat. Een goede actie van Roy Beerens zorgde er in de 69ste minuut voor dat AZ een comfortabele 3-0 voorsprong nam. Hij omspeelde een aantal tegenstanders, waarna Berghuis de bal binnen gleed. Hij scoorde niet eerder twee keer in een competitiewedstrijd. Kees Kwakman raakte namens NAC daarna nog de lat.

Voor AZ-middenvelder Nemanja Gudelj was de overwinning extra bijzonder. Hij versloeg namelijk zijn vader Nebojsa Gudelj, die trainer is bij NAC. AZ wachtte al zes competitiewedstrijden (G2, V4) op een zege, die de Alkmaarders de zevende plek in de Eredivisie bezorgt. NAC, dat zijn laatste zes uitduels allemaal verloor, blijft twaalfde staan.