Sterk gewijzigd Ajax verslikt zich opnieuw in Heracles

Ajax is in de eerste speelronde van de Eredivisie direct tegen puntenverlies aangelopen. Matthijs de Ligt redde vlak voor tijd een punt tegen Heracles Almelo: 1-1. Vorig jaar ging het voor Ajax in de eerste wedstrijd van het seizoen ook al mis, toen was Heracles met 2-1 te sterk voor de Amsterdammers.

Ajax
Ajax
1 - 1
Heracles Almelo

Ajax werd door veel prominenten getipt als dé favoriet voor de landstitel. Met grote aankopen als Dusan Tadic en Daley Blind werd de selectie fors versterkt. De openingswedstrijd tegen Heracles Almelo leek op papier dan ook een formaliteit, maar dat bleek toch net even anders te lopen. Uiteindelijk mocht Ajax zelfs van geluk spreken dat een nederlaag voorkomen werd.

Wijzigingen
Ten Hag koos er met het oog op de return tegen Standard Luik in de voorronde van de Champions League voor om flink wat vaste krachten rust te geven. Klaas-Jan Huntelaar, Nicolás Tagliafico, Lasse Schöne en Frenkie de Jong vonden zichzelf terug op de bank. Kaj Sierhuis debuteerde in de basis, terwijl ook Maximilian Wöber, Carel Eiting en Donny van de Beek startten.

Met het sterk gewijzigde elftal was Ajax in de beginfase duidelijk zoekende. Heracles Almelo had het eerste kwartier het initiatief en werd dreigend via Peterson en aanwinst Adrian Dalmau, die een opgelegde kopkans verprutste. Namens Ajax was Hakim Ziyech dicht bij de 1-0 met een fraai schot op de bovenkant van de lat na voorbereidend werk van Dusan Tadic en Sierhuis.

Frank Wormuth maakte zijn debuut als hoofdtrainer van Heracles Almelo in de Eredivisie.

Ajax kreeg meer en meer grip op de wedstrijd, maar was met name in de eindfase slordig. Toch had Donny van de Beek vlak voor rust voor de 1-0 moeten zorgen na een heerlijke steekpass van Ziyech. De middenvelder schoot echter recht op doelman Janis Blaswich, die eerder ook Wöber al van scoren had gehouden.

Uiteindelijk greep Ten Hag in de 56ste minuut in. Sierhuis en Wöber verlieten het veld voor Huntelaar en Frenkie de Jong. Huntelaar en David Neres kregen ieder twee goede kansen, maar de bal wilde er maar niet in voor de thuisploeg. Heracles loerde listig op de counter en werd gevaarlijk via Robin Pröpper en Dalmau. Die laatste werd knap van scoren afgehouden door doelman André Onana.

Bondscoach Ronald Koeman was aandachtig toeschouwer in de Johan Cruijff Arena.

Zes minuten voor tijd kreeg Ajax een enorme tegenvaller te verwerken. Peterson kreeg vanaf de linkerflank alle ruimte om naar binnen te dribbelen en haalde vanaf een meter of achttien vernietigend uit. De aanvaller zag zijn pegel via de onderkant van de lat tegen de touwen vallen: 0-1.

Met Zakaria Labyad voor Neres ging Ajax op zoek naar de gelijkmaker en dat leverde in de 89ste minuut de 1-1 op. Matthijs de Ligt kopte raak uit een hoekschop van Ziyech. De Ligt bleef in de laatste minuten van de wedstrijd ook in de spits hangen, maar slaagde er ondanks de uiteindelijk tien minuten extra tijd niet in puntenverlies van Ajax te voorkomen.

Zo tankte Ajax bepaald geen vertrouwen richting de thuiswedstrijd tegen Standard Luik van aanstaande dinsdag. In België hielden beide ploegen elkaar in evenwicht (2-2). De winnaar van het tweeluik plaatst zich voor de laatste voorronde van de Champions League.