Sterk Emmen duwt mat Heerenveen van roze wolk af

FC Emmen heeft zaterdagavond zijn eerste overwinning van het seizoen geboekt. De ploeg van trainer Dick Lukkien was in eigen huis te sterk voor SC Heerenveen, dat de sterke seizoenstart in Drenthe niet kon doortrekken.

FC Emmen
FC Emmen
2 - 0
sc Heerenveen

Zowel Lukkien als Johnny Jansen hield vast aan zijn basiselftal van afgelopen week. Heerenveen pakte toen een punt tegen Feyenoord (1-1), terwijl Emmen hard onderuit ging in de Johan Cruijff Arena (5-0). Zaterdag kwam de thuisploeg een stuk beter voor de dag en dat betaalde zich al heel snel uit in de openingstreffer.

Na een onnodige overtreding van Ibrahim Dresevic mocht Nikolai Laursen aanleggen voor een vrije trap. De Deen, die in de eerste twee duels ook al de grote uitblinker was bij Emmen, krulde de bal fraai over de muur in de verre bovenhoek: 1-0. Hij zorgde daarmee pas voor de eerste seizoenstreffer voor de mannen van Lukkien. Die goal was de opmaat voor een open wedstrijd waarin beide ploegen veel kansen kregen.

Namens Heerenveen was Jens Odgaard er tot twee keer toe gevaarlijk met zijn hoofd, aan de andere kant waren Marko Kolar en Michael de Leeuw kansrijk. Warner Hahn hield zijn team op de been met enkele uitstekende reddingen, maar moest in de 41ste minuut toch capituleren. Lorenzo Burnet kwam goed door aan de linkerkant en chipte de bal richting de tweede paal, waar Glenn Bijl van dichtbij inkopte: 2-0.

In de tweede helft beet Heerenveen meer van zich af. Vijf minuten na rust was Odgaard opnieuw dicht bij zijn eerste doelpunt van het seizoen, maar zijn hakballetje ging net voorlangs. Veruit het meeste gevaar in de tweede helft kwam van Mitchell van Bergen, die er keer op keer dreigend doorheen kwam, maar geen ploeggenoot vond met zijn eindpass.

Twintig minuten voor tijd leek de beslissing te vallen nadat Kolar door Hahn was neergehaald in het strafschopgebied, maar de Kroaat werd teruggefloten wegens buitenspel. Heerenveen bleef daardoor in leven, maar tot een serieus slotoffensief kwamen de bezoekers niet. De ploeg van Jansen leed daardoor de eerste nederlaag van het seizoen.

Voor Emmen, waar Freddy Quispel in de slotfase zijn debuut nog bijna bekroonde met een doelpunt, betekent de overwinning dat de ploeg van Lukkien van de nul af is. Door de verdiende drie punten verlaten de Drenten in ieder geval voor even de onderste regionen van de ranglijst.