Sterft Scudetto-droom Napoli in schoonheid?

Reacties

Het moest de absolute climax van een zinderende nek-aan-nekrace worden. Ook Juventus en Napoli bleken kwetsbaar in aanloop naar de slag om de Scudetto van komende zondag. Na de winterstop kon Napoli het moordende tempo aan de Serie A-top niet meer bijbenen. Toch gloort er nieuwe hoop aan de horizon.

Sterft Scudetto-droom Napoli in schoonheid?

Juve en Napoli heersten tot aan maart op ongekende wijze. De twee ploegen lieten geen enkele stukje brood over voor bijvoorbeeld AS Roma, dat - kijk ook naar de fantastische Champions League-campagne - zeker geen slecht seizoen draait. Toch zag Napoli, dat lang aan kop ging, in maart en april het gat met Juve rap groeien naar zes punten. De zuiderlingen lieten steken vallen tegen Roma (verlies), Internazionale, Sassuolo en AC Milan (remises).

Maar tussentijds was Juventus ook niet onaantastbaar. De Champions League-obsessie verblindde De Oude Dame. Rondom de kwartfinale tegen Real Madrid was de Serie A bijzaak. Terwijl de penalty voor Real en de tirades van Gianluigi Buffon nog nasudderden, liep Juve schade op tegen laagvlieger Crotone nadat het eerder al morste bij SPAL.

Zodoende kan Napoli de achterstand zondag terugbrengen tot een punt. Beide ploegen verkeren niet in grootse vorm. De bezoekers uit het zuiden hebben wel een extra wapen, ten opzichte van de verloren clash in december waarbij Juventus secuur verdedigde en als vanzelfsprekend eenmaal toesloeg.

Arek Milik is namelijk terug bij de ploeg Maurizio Sarri. Daarmee heeft de trainer ook eindelijk weer een Plan B, een troefkaart voor het geval Napoli de concurrent weer niet kan stukspelen via korte combinaties over de grond. Collega Massimiliano Allegri overweegt juist de worstelende sterspeler Paulo Dybala te passeren. Dat tekent de luxe die Juve heeft.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Napoli moet het tegen Juventus opbrengen om zoals zo vaak dit seizoen negentig minuten te domineren. Dat is de manier waarop Sarri's team naar ongelooflijke hoogten is geklommen. Mocht Napoli voor de eerste keer sinds 2012 zegevieren in Turijn, dan is de Scudetto-droom weer springlevend en is het onmogelijke mogelijk. Juventus wacht immers ook nog zware uitwedstrijden tegen Internazionale en AS Roma en de Coppa Italia-finale tegen AC Milan als tussendoortje.

Tijdens het (kleine) verval deed met name Sarri er alles aan om de Scudetto als een mogelijkheid neer te zetten, niet als het ultieme, bereikbare doel. Maar de spelers van Napoli zullen beter weten. In februari keken ze op televisie hoe het jeugdelftal het goede voorbeeld gaf tegen Juventus. De wedstrijd van zondag is waar het hele seizoen naartoe is geleefd. Een laatste kans om te voorkomen dat Napoli het als winterkampioen opnieuw uit handen geeft. Dat gebeurde slechts een ploeg eerder: Napoli, in het seizoen 2015/16. Juventus werd kampioen.

De verreweg spannendste titelrace uit de Europese topcompetities verdient eigenlijk twee kampioenen. Desondanks kunnen de Partonopei zondag al hun Waterloo vinden bij een ploeg die gewend is te winnen. Het is nu of nooit voor Napoli.

Het programma in de Serie A.
Het programma in de Serie A.
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.