Stekelenburg tekent voor vier jaar bij Fulham van Jol

Maarten Stekelenburg (30) heeft zijn handtekening gezet onder een vierjarige verbintenis bij Fulham. Bij de Londense club wordt de doelman herenigd met coach Martin Jol, met wie hij bij Ajax ook al samenwerkte.

Stekelenburg tekent voor vier jaar bij Fulham van Jol

'Ik ben opgelucht en blij dat de zaken zijn afgerond. Ik vind het ook wel prettig dat het allemaal een beetje snel is gegaan. Nu kan ik nog even lekker met mijn vrouw en twee kinderen op vakantie voordat ik op 5 juli bij Fulham aan de slag ga', vertelt de doelman op de website van zijn belangenbehartiger Sport Promotion.

Jol wilde de dertigjarige doelman in de winterstop al naar Londen halen, maar op de laatste dag van de transferdeadline ketste de overgang af omdat Roma geen geschikte vervanger wist te contracteren. Bij Fulham, dat ruim vijf miljoen euro (AS Roma spreekt van 5,6) voor de Nederlander betaalt, moet Stekelenburg de opvolger worden van de veertigjarige Mark Schwarzer, wiens contract afloopt.

'In de winterstop had ik al regelmatig contact met de club en ook de afgelopen weken bleek hun interesse voor mij niet afgenomen', beaamt Stekelenburg. 'Ik wilde graag naar Fulham en zij wilden mij graag hebben. En welke voetballer wil er nu niet in de Premier League spelen? Fulham zie ik als een mooie, nieuwe stap in mijn loopbaan.'

WKDe 54-voudig international wil met zijn nieuwe uitdaging zijn WK-droom in leven houden. Op het mondiale eindtoernooi van 2014 wil hij in Brazilië acte de présence geven. 'Ik wil natuurlijk heel graag in beeld blijven bij het Nederlands Elftal, want op het WK wil ik er volgend jaar absoluut bij zijn.' Stekelenburg tekende in 2011 een vierjarig contract bij AS Roma, dat hem voor ruim zes miljoen euro van Ajax overnam. In zijn eerste seizoen onder trainer Luis Enrique had de sluitpost een basisplaats bij de Romeinse club, maar Enrique's opvolger Zdenek Zeman bleek geen fan van de 54-voudig Oranje-international. Stekelenburg sukkelde bovendien met blessures en belandde op de bank. Na het ontslag van Zeman keerde hij terug in de basis, maar kort daarna liep hij een spierblessure op.

Van der SarDoor de gang naar Fulham vertoont de loopbaan van Stekelenburg opvallend veel gelijkenissen met die van Edwin van der Sar. Ook Van der Sar koos na Ajax voor de Serie A (Juventus) en kwam daar niet geheel uit de verf. Vervolgens bleek de gang naar Fulham, waar hij tussen 2001 en 2005 onder de lat stond, een voorbode van een uiterst succesvol slot van zijn loopbaan bij Manchester United. Met de Engelse recordkampioen won hij in 2008 de Champions League door in de beslissende strafschoppenserie de poging van Nicolas Anelka (Chelsea) te keren.

'Ik hoor dat verhaal uiteraard wel vaker, maar meer dan toeval is het toch niet', besluit Stekelenburg over de gelijkenis met de loopbaan van zijn voorganger. De kersverse goalie van Fulham ontbreekt momenteel in de Oranje-selectie die een oefentrip door Azië maakt.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen