Stekelenburg kan record pakken: dit zijn de tien oudste Ajacieden ooit

Reacties

Toen Maarten Stekelenburg op 18 augustus 2002 zijn Eredivisie-debuut vierde namens Ajax moest Naci Ünüvar nog worden geboren. De kans bestaat dat ze volgend seizoen samenspelen. Sowieso kan Stekelenburg de oudste Ajacied ooit in Eredivisie-verband worden. We zetten de huidige toptien op een rijtje.

Stekelenburg kan record pakken: dit zijn de tien oudste Ajacieden ooit
© Pro Shots

Arnold Mühren (37 jaar en 353 dagen)
Na het winnen van de Europese titel met Oranje ging Arnold Mühren nog een jaartje door bij Ajax. In het seizoen 1988/89 bleven grote successen uit. PSV zat nog stevig op de troon en troefde de Amsterdammers af in de titelrace.

André Ooijer (37 jaar en 300 dagen)
PSV wilde in de zomer van 2010 niet meer met hem verder, waarna Ajax de routinier oppikte. Na het seizoen 2011/12 besloot de geboren Amsterdammer zijn loopbaan te beëindigen. Dat gebeurde in stijl: met een imposante eindsprint pakte Ajax de landstitel.

Danny Blind (37 jaar en 288 dagen)
In de zomer van 1999 zwaaide Danny Blind af als speler, waarna hij aan de Amsterdamse club verbonden bleef als directeur spelersbeleid. Ajax zag die zomer Jari Litmanen en Edwin van der Sar vertrekken, de laatste der Mohikanen van een gouden lichting.

© Pro Shots

Leo van Veen (36 jaar en 329 dagen)
Sinds jaar en dag is Leo van Veen de speler met de meeste Eredivisie-goals zonder een Oranje-interland achter zijn naam. Mister FC Utrecht verraste in 1982 met zijn overstap naar Ajax, waar hij niet een doorslaand succes bleek. Een jaar later keerde Van Veen alweer terug in de Domstad.

Fred Grim (36 jaar en 261 dagen)
De hoogst genoteerde doelman op deze lijst, voorlopig althans. Nadat Grim jarenlang genoegen moest nemen met een rol als reserve achter Van der Sar kreeg hij in de zomer van 1999 de kans na het vertrek van laatstgenoemde naar Juventus. Grims laatste Eredivisie-wedstrijd was de kampioenswedstrijd van Ajax tegen NEC in 2002.

Klaas Jan Huntelaar (36 jaar en 208 dagen)
De Achterhoeker zal ongetwijfeld nog stijgen op deze lijst, aangezien hij onlangs zijn verbintenis verlengde. Huntelaar is sinds medio 2017 bezig aan zijn tweede periode bij Ajax.

Piet Schrijvers (36 jaar en 150 dagen)
Tussen 1974 en 1983 was Piet Schrijvers de onomstreden eerste doelman van Ajax. Na zijn vertrek speelde de 46-voudig international nog twee jaar voor PEC Zwolle.

Piet Schrijvers (rechts) na het winnen van de landstitel met Ajax in 1977.
© Pro Shots
Piet Schrijvers (rechts) na het winnen van de landstitel met Ajax in 1977.

Hans Vonk (36 jaar en 76 dagen)
Nog een doelman. Hans Vonk werd in de zomer van 2004 gehaald als reservekeeper, maar speelde stiekem behoorlijk veel wedstrijden. Een van de concurrenten van de Zuid-Afrikaans international was Stekelenburg.

Johan Cruijff (36 jaar en 19 dagen)
Johan Cruijff nam een piepjong Ajax bij de hand na zijn rentree in december 1981. Het gevolg? Twee landstitels. Daarna bleef overeenstemming over een nieuw contract uit. Cruijff maakte vervolgens een rancunetransfer naar Feyenoord, dat in 1984 de dubbel pakte.

Ismael Urzaíz (36 jaar en 0 dagen)
Met een klassieke miskoop sluiten we deze toptien af. Ismael Urzaíz was gedurende zijn Ajax-periode (2007/08) geen schim meer van de speler die eind jaren negentig zeer regelmatig zijn opwachting maakte in de Spaanse nationale ploeg.

Maarten Stekelenburg kan vanaf 11 september 2020 het record van Arnold Mühren verbreken. Later in die maand viert de doelman zijn 38ste verjaardag.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.