Stats Oranje in 2013: Van Persie MVP, Lens elk duel actief

Het jaar 2013 zit erop voor het Nederlands elftal. Na twaalf interlands, waarin Oranje als enige land in de wereldtop ongeslagen bleef, zet VI.nl de statistieken van de Oranje-internationals op een rij.

Het afgelopen kalenderjaar liet zich kenmerken door de vele wisselingen die Louis van Gaal doorvoerde in Oranje. De 62-jarige bondscoach liet in twaalf interlands lieft 43 spelers opdraven. Veertien van hen kwamen in totaal echter niet meer dan negentig minuten in actie.

Tekenend voor de vernieuwingsdrang van Van Gaal is dat slechts acht van de 43 gebruikte internationals tijdens minimaal de helft van het aantal speelminuten van de partij was. Alleen Jeremain Lens (874 minuten), Arjen Robben (842), Daryl Janmaat (824), Kevin Strootman (800), Daley Blind (720), Robin van Persie (698), Ron Vlaar (630) en Stefan de Vrij (606) speelden minimaal 540 van de in totaal 1080 minuten die er dit jaar te verzamelen waren in Oranje.

Hoewel Lens, die overigens tegen Colombia uit het veld werd gestuurd, van alle internationals de meeste minuten achter zijn naam heeft en geen enkele wedstrijd miste, is niet de aanvaller van Dinamo Kiev maar aanvoerder Robin van Persie de meest waardevolle international van 2013. Van Persie was met tien goals en drie assists betrokken bij dertien van de in totaal dertig goals die Oranje in twaalf duels liet noteren. Achter Oranjes topscorer aller tijden is Arjen Robben met vijf goals en vier assists een goede tweede.

Robin van Persie onttroonde assistent-bondscoach Patrick Kluivert dit jaar als topscorer aller tijden van het Nederlands elftal. De tijdens de Azië-trip tot aanvoerder benoemde aanvaller scoorde 41 keer in Oranje.

Dat zowel de topscorer als de beste aangever van dit kalenderjaar ontbrak tegen Colombia, was te merken (0-0). De laatste interland van het jaar was de enige wedstrijd waarin Oranje in 2013 niet scoorde. Bijna exact een jaar geleden slaagde het Nederlands elftal daar voor het laatst niet in, toen Duitsland tijdens de laatste interland van 2012 een bezoek bracht aan De Arena (0-0).

Mede dankzij die productiviteit bleef Nederland als enige landenploeg uit de wereldtop ongeslagen in 2013. De laatste keer dat Nederland een heel kalenderjaar geen wedstrijd verloor was in 2009. Dat bleek achteraf een voorbode voor een succesvol WK, want in de zomer van 2010 reikte Oranje onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk tot de finale. Spanje zorgde er pas in de verlenging voor dat die ongeslagen status geen wereldtitel opleverde: 1-0.

In onderstaande tabel zijn de gegevens van alle 43 internationals die in 2013 in actie kwamen opgenomen. Door op de pijltjes te drukken kan je per rubriek bekijken wie het meest in actie kwam, het vaakst scoorde, of met een assist vaak aan de basis van een doelpunt stond.