Stam tegen Luhukay in FA Cup, Leicester worstelt zich langs Fleetwood

Reacties

De Nederlandse managers Jaap Stam (Reading FC) en Jos Luhukay (Sheffield Wednesday) hebben zich - dankzij zeges in de replay van de derde ronde - geschaard bij de laatste 32 ploegen in het toernooi om de FA Cup. Zij nemen het in de vierde ronde nu tegen elkaar op, bij beide ploegen spelen de nodige Nederlanders. Leicester City had de bekerzege op het bescheiden Fleetwood Town te danken aan Kelechi Iheanacho.

Stam tegen Luhukay in FA Cup, Leicester worstelt zich langs Fleetwood

Tussen haakjes het niveau waarop de clubs die níét in de Premier League spelen, uitkomen

Leicester City - Fleetwood Town (3) 2-0
Tegen de ploeg waar superspits Jamie Vardy in het verleden één seizoen speelde - hij viel dinsdag tien minuten voor tijd in - wist Leicester in het eerste duel (0-0, toen helemaal zonder Vardy) geen enkel schot tussen de palen te lossen. In het eigen King Power Stadium lukte dat pas in de allerlaatste minuut van de eerste helft, maar die bal ging er wel direct in. Iheanacho nam de bal knap mee en schoof de 1-0 koeltjes binnen. Daarmee was het verzet van het dappere Fleetwood wel gebroken.

Na een uur leek Leicester op 2-0 te komen, maar in aanloop naar de tweede treffer van Iheanacho zou de bal nét over de achterlijn zijn geweest. Fleetwood bleef cijfermatig gezien in de wedstrijd, maar had de krachten niet meer om echt gevaarlijk te worden. Een kwartiertje voor tijd leek het er vervolgens op dat Iheanacho een tweede treffer afgekeurd zag worden (buitenspel, na een weergaloze assist van Riyad Mahrez), maar na ingrijpen van de videoref werd de goal alsnog goedgekeurd. Dat was voor het eerst in het Engelse voetbal. Bij die 2-0 bleef het, Leicester neemt het in de volgende ronde op tegen Peterborough United.

Reading FC (2) - Stevenage FC (4) 3-0
De eerste wedstrijd tussen beide ploegen eindigde in 0-0, maar in eigen huis kende de ploeg van Stam geen enkele moeite. Met Pelle Clement, Leandro Bacuna én Roy Beerens in de basis, kwam Reading na een ruim halfuur op 1-0 door Jón Bödvarsson. De IJslander zorgde op slag van rust voor een verdubbeling van de voorsprong, waarmee de beslissing al wel was gevallen. Bödvarsson maakte na ruim een uur spelen het Reading-feestje én zijn eigen hattrick compleet. Reading speelt in de volgende ronde nu tegen het Sheffield Wednesday van manager Luhukay en landgenoten Joost van Aken en Glenn Loovens.

Sheffield Wednesday (2) - Carlisle United (4) 2-0
Want die ploeg rekende dinsdag thuis af met Carlisle United, uit de League Two. Het bereiken van de volgende bekerronde is voor Luhukay het eerste succes in dienst van The Owls. De Limburger nam het stokje op 6 januari over van huidig Swansea City-manager Carlos Carvalhal (zie hieronder), waarna hij afgelopen weekend debuteerde met een 0-0 in de beladen stadsderby tegen Sheffield United.

Zonder landgenoten in de basisopstelling - Van Aken is geblesseerd, terwijl Loovens een schorsing uitzat - plaatste Sheffield zich in de herkansing voor de vierde ronde. Na een klein halfuur kwam de thuisploeg op 1-0 door spits Marco Matias, op driekwart wedstrijd zorgde zijn collega Atdhe Nuhiu voor de beslissing en de eindstand. Daarmee staat er in de vierde ronde een Oranje feestje op het programma.

West Ham United - Shrewsbury Town (3) 1-0 n.v.
Het elftal van manager David Moyes stelde in het eerste duel al hevig teleur met een doelpuntloos gelijkspel, en kwam dinsdag 112 minuten lang wederom niet tot scoren. Pas acht minuten voor het einde van de verlenging wist het de ban te breken tegen Shrewsbury, de nummer van twee de League One. Verdediger Reece Burke schoot via de onderkant van de lat fraai raak, waarmee hij een blamage voorkwam. West Ham speelt nu in de volgende ronde tegen AFC Bournemouth of Wigan Athletic, die woensdag hun replay afwerken.

Mansfield Town (4) - Cardiff City (2) 1-4
De nummer drie van het Championship was thuis niet verder gekomen dan een teleurstellende 0-0, maar leek de replay al voor rust naar zich toe te trekken met de 0-1 van de Gabonese verdediger Bruno Ecuele. Een minuut later was het echter alweer gelijk, toen Danny Rose de 1-1 liet aantekenen. Na de pauze stelde Junior Hoilett echter orde op zaken, Anthony Pilkington besliste de wedstrijd, wederom Hoilett bepaalde de eindstand. Cardiff mag zich door de zege gaan verheugen op een thuisduel met grootmacht Manchester City.

Na de vijf replays van dinsdag worden woensdagavond de laatste drie replays uit de derde ronde afgewerkt. Het Nederlands getinte Swansea City krijgt dan visite van Wolverhampton Wanderers, Chelsea moet zich thuis herstellen tegen Norwich City en Bournemouth gaat op bezoek bij Wigan.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.