Stam en Reading grijpen naast Premier League-plaats en 195 miljoen euro

Reacties

Manager Jaap Stam is met Reading promotie naar de Premier League misgelopen. De ploeg van de 44-jarige Nederlander verloor na strafschoppen van Huddersfield Town (0-0), dat daarmee een bedrag van 195 miljoen euro binnen hengelt.

Stam en Reading grijpen naast Premier League-plaats en 195 miljoen euro

Reading bereikte de finale van de play-offs door Fulham over twee duels te verslaan, terwijl Huddersfield Town zich ontdeed van Sheffield Wednesday. Het treffen tussen de nummer drie en vijf van het Championship beloofde op voorhand spannend te worden, in de competitie hadden de ploegen elkaar namelijk perfect in evenwicht gehouden. Zowel Reading als Huddersfield won thuis met 1-0.

Van thuisvoordeel was maandag geen sprake: Wembley was volledig uitverkocht (76.682 toeschouwers) voor de allesbeslissende finale. Dat de belangen levensgroot waren, was aan het spel af te zien. In een bijzonder onrustige en chaotische eerste helft was alleen Isaiah Brown (ex-Vitesse) dicht bij een treffer. De twintigjarige Engelsman had de bal in de tiende minuut voor het intikken bij de tweede paal, maar kreeg hem ongelukkig tegen zijn scheenbeen en zag hem tot zijn grote ongeloof aan de verkeerde kant van de paal belanden.

'De 'manager' Jaap Stam staat wel op de kaart ondanks verlies'

Een andere ex-Eredivisionist, Joey van den Berg, onderscheidde zich ook in negatieve zin. De voormalig speler van PEC Zwolle en SC Heerenveen begon in de basis bij Reading en had zijn handen vol aan de rappe aanvallers van Huddersfield, waaronder Rajiv van La Parra. Nadat hij in de eerste helft al vroeg een gele kaart had gepakt vond Stam het na een uur genoeg geweest en haalde de manager de dertigjarige verdediger naar de kant.

Naarmate de wedstrijd vorderde werd het steeds nerveuzer. Goed voetbal was het allang niet meer. Spannend zeker wel. Zowel het Huddersfield van manager David Wagner, ook wel de mini-Klopp genoemd vanwege zijn vriendschap en vergelijkbare filosofie met de Liverpool-trainer, als Reading kwam niet meer tot grote kansen. Ook in de verlenging niet. Na 120 minuten hadden beide ploegen bij elkaar opgeteld zelfs maar drie schoten op doel geproduceerd.

Strafschoppen moesten daarom de beslissing brengen. Michael Hefele ging namens Huddersfield voor het eerst in de fout, maar haalde opgelucht adem toen Reading-verdediger Liam Moore vervolgens à la Jaap Stam kiezelhard over schoot. Jordan Obita miste vervolgens ook, waarna Christopher Schindler het vonnis over Stam en Reading velde en Huddersfield naar de Premier League schoot. Newcastle United en Brighton & Hove Albion zijn de andere twee promovendi.

Bekijk hier de allesbeslissende strafschop van Christopher Schindler:

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.