Staatsgreep in Guinee: Marokkaanse ploeg hoopt op terugvlucht

Reacties

De WK-kwalificatiewedstrijd tussen Guinee en Marokko van maandagavond staat op losse schroeven. In het West-Afrikaanse land is momenteel een staatsgreep gaande en de Marokkaanse ploeg wacht de gebeurtenissen in het spelershotel in hoofdstad Conakry af. Verwacht wordt dat De Leeuwen van de Atlas naar Marokko terug vliegen zodra de situatie dat toelaat.

Staatsgreep in Guinee: Marokkaanse ploeg hoopt op terugvlucht
© Pro Shots
Guinee
Guinee
1 - 4
Marokko
Marokko

De 83-jarige president Alpha Condé is sinds 2010 de president van Guinee; het waren de eerste vrije democratische verkiezingen in het land sinds de onafhankelijkheid in 1958. Bij zijn herverkiezing in 2015 werd Condé beticht van fraude en in 2020 kon de president een derde termijn aanblijven na een controversiële grondwetsherziening.

Volgens de berichtgeving, onder meer van AFP, wordt Condé door gewapende soldaten van een elite-eenheid van het leger vastgehouden in Sékoutoureya, het presidentiële paleis in Conakry. De soldaten zeggen zich te scharen achter luitenant-kolonel Mamady Doumbouya. Het is niet de eerste keer dat Guinee wordt geconfronteerd met een coup d'état; in 2011 werd het presidentiële paleis onder vuur genomen waarbij meerdere mensen omkwamen. De putschisten slaagden er niet in om Condé te verdrijven.

Het door Vahid Halilhodzic (foto) getrainde Marokko begon de WK-kwalificatiereeks afgelopen donderdag met een 2-0 overwinning op Soedan. Onder anderen Sofyan Amrabat, voormalig middenvelder van FC Utrecht en Feyenoord, en Zakaria Aboukhlal (AZ) maken deel uit van de selectie. Hakim Ziyech ontbeert volgens Halilhodzic discipline en werd niet geselecteerd. De middenvelder van Chelsea kwam meteen met een reactie: 'De volgende keer dat je praat, spreek dan de waarheid!'

Marokko zou zondag eigenlijk een training afwerken in het Umum Lansana Conté Stadion in Conakry, maar daar is een streep door gezet. De wedstrijd is nog niet formeel afgelast, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.