Sprookjesseizoen Sporting: megavoorsprong dankzij 36-jarige wonderdokter

Reacties

Sporting Portugal werd in het seizoen 2001/02 voor het laatst kampioen van Portugal, maar na negentien jaar lijkt een nieuwe landstitel aanstaande. De genadeklap bleef op bezoek bij FC Porto nog wel uit.

Sprookjesseizoen Sporting: megavoorsprong dankzij 36-jarige wonderdokter
© Pro Shots
FC Porto
FC Porto
0 - 0
Sporting Lissabon
Sporting Lissabon

Mário Jardel maakte liefst 42 goals voor Sporting, dat de achttiende landstitel uit de clubhistorie pakte, en FC Porto speelde het eerste seizoen onder coach José Mourinho. Dat was het seizoen 2001/02 in Portugal. Met dus een achttiende landstitel voor Sporting, maar tot op de dag van vandaag ook de laatste. In de achttien seizoenen die volgden, volgde nog zes keer een tweede plek voor Sporting, maar verder moest de club die speelt in het Estádio José Alvalade steeds genoegen nemen met een bijrol in de Portugese titelrace. FC Porto werd in de tussentijd elf keer landskampioen en stadgenoot Benfica zeven keer.

László Bölöni, die inmiddels al twaalf andere clubs heeft gehad, is daarmee nog altijd de laatste coach die Sporting de landstitel bracht. Rúben Amorim is dit seizoen alweer de zeventiende coach (exclusief interim-coaches) die de glorietijden probeert terug te brengen naar het groene deel van de Portugese hoofdstad. De pas 36-jarige veertienvoudig international van Portugal leidde op 4 januari 2020 zijn eerste wedstrijd op het hoogste niveau. Hij maakte destijds promotie van Braga B naar het eerste van Braga na het ontslag van Ricardo Sá Pinto. In zijn eerste twee maanden maakte hij zo'n grote indruk dat Sporting bereid was zijn afkoopsom van tien miljoen euro te voldoen nadat Silas werd ontslagen.

© Pro Shots

Wat Amorim bij Sporting presteert is ongelooflijk te noemen. Vorig seizoen verloor hij alleen van zowel FC Porto als Benfica, maar de overige negen wedstrijden werden niet verloren in een seizoen waarin de titel al lang en breed uit zicht was. Bovendien was sterspeler Bruno Fernandes voor 55 miljoen euro vertrokken naar Manchester United. Maar met Pedro Gonçalves, voor 6,5 miljoen euro gekocht van Famaliçao, haalde Sporting een nieuwe uitblinker in huis. De 22-jarige Portugees was dit seizoen al goed voor veertien goals (twaalf daarvan in de eerste dertien wedstrijden) en is daarmee topscorer van de Portugese competitie. Daarmee is hij een van de redenen dat Sporting dit seizoen niet te kloppen is in Portugal.

De cijfers van dit seizoen zijn namelijk ongekend: twintig wedstrijden, zeventien zeges, drie keer een gelijkspel, nul (!) nederlagen. Na twintig speelrondes was Sporting dus nog altijd ongeslagen en stond het liefst tien punten voor op FC Porto, de tegenstander van zaterdagavond. Een enorm contrast met de laatste jaren waarin Sporting-aanhangers meerdere malen hun ongenoegen hadden geuit. In 2018 bestormden hooligans zelfs het trainingscomplex na het mislopen van kwalificatie voor de Champions League. Bas Dost raakte daarbij gewond.

Hoe groot is het contrast met dit seizoen. Dit jaar lonkt eindelijk weer de titel. Een genadeklap kwam er zaterdag niet in Porto, maar door een 0-0 eindstand bleven Amorim en consorten wél ongeslagen. Bovendien bleef de voorsprong van tien punten behouden. De voorsprong op nummer drie Braga is nu twaalf punten en de voorsprong op nummer vier Benfica is zelfs zestien punten. Het is dus niet overdreven om te zeggen dat Amorim wonderen verricht bij de club waar Marcel Keizer het tussen 2018 en 2019 met gemiddeld 2,14 punten per wedstrijd nog niet eens zo slecht deed. Het gemiddelde van Amorim? 2,38 punt per wedstrijd. Voorlopig meer dan voldoende om op de negentiende landstitel in de clubhistorie af te stevenen.

Primeira Liga

Stand Primeira Liga 2020/2021

Portugal

Team
GS
W
G
V
DV-DT
DS
Pt.
1
Sporting Lissabon
34
26
7
1
65-20
+45
85
2
FC Porto
34
24
8
2
74-29
+45
80
3
Benfica
34
23
7
4
69-27
+42
76
4
Sporting Braga
34
19
7
8
53-33
+20
64
5
Paços Ferreira
34
15
8
11
40-41
-1
53
* Actueel tot en met 12 feb. 2024
Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.