Sprookje van Class of '92-club duurt voort met vierde promotie in vijf jaar

Reacties

Er lijkt voorlopig geen plafond te zijn voor Salford City, de club van mede-eigenaren Phil en Gary Neville, Paul Scholes, Nicky Butt, Ryan Giggs en David Beckham. The Ammies wonnen zaterdag in de play-offs van de National League met 3-0 van AFC Fylde en promoveerden daardoor voor het eerst naar het laagste profniveau, de League Two.

Sprookje van Class of '92-club duurt voort met vierde promotie in vijf jaar

Salford, een club uit een voorstad van Manchester, werd in 2014 overgenomen door Giggs, Scholes, Butt en de broers Neville, met de ambitie om in 2029 in het Championship te spelen. De steenrijke Singaporese ondernemer Peter Lim, tevens eigenaar van Valencia, nam later dat jaar de helft van de aandelen over. Een deel daarvan verkocht hij begin 2019 aan Beckham. Zo was The Class of '92 compleet. Over de groep van zes spelers werd een documentaire gemaakt aan het begin van hun voetbalcarrière bij Manchester United.

'Het is een zeer speciale club en we doen dit met een speciale groep mensen', zei Beckham na de overname van de aandelen. 'Mijn vroegere jaren in Manchester vonden voor een groot deel plaats in Salford. Ik ben daar voor een groot deel opgegroeid en ben blij dat ik nu ook deel uitmaak van deze club, samen met de andere jongens. Salford City heeft heel veel succes behaald in een korte periode. De supporters zijn fantastisch en ik vind het geweldig dat ik weer vaker in Salford zal zijn.'

Sportief gaat het Salford sinds de overname voor de wind. De club eindigde in het seizoen 2014/15 bovenaan in de Northern Premier League Division One North, het achtste voetbalniveau in Engeland. Dat ondanks een dipje, dat manager Phil Power zijn baan kostte. Scholes en Neville fungeerden één wedstrijd als interim-duo, waarna Anthony Johnson en Bernard Morley het overnamen en Salford weer naar de koppositie leidden.

Een nieuwe mijlpaal volgde niet veel later toen in het daaropvolgende seizoen de eerste ronde van het FA Cup-toernooi werd bereikt door Whitby Town, Curzon Ashton, Bradford en Southport uit te schakelen. Als klap op de vuurpijl won de ploeg in de eerste ronde van Notts County, de oudste profclub van Engeland (2-0). Daarna sleepte Salford er tegen Hartlepool een replay uit (1-1), waarin pas in de verlenging twee tegengoals volgden.

De opmars in het Engelse voetbal zette daarna door. Salford promoveerde in 2016 via de play-offs naar de National League North en twee jaar later als kampioen naar de National League, het vijfde niveau. Trainers en spelers van de club zijn sinds 2017 al fulltime in dienst bij de club. Morley en Johnson verlieten de club in de zomer van 2018 en werden opgevolgd door Graham Alexander.

Onder leiding van Alexander was Salford dit seizoen lang op weg naar een nieuwe titel in een spannende strijd met Leyton Orient, Solihull Moors en Wrexham. Salford eindigde uiteindelijk op de derde plaats met vier punten minder dan kampioen Leyton Orient, waardoor de club naar de play-offs ging. In de halve finale werd eerst na strafschoppen afgerekend met Eastleigh.

Zo stond Salford zaterdag in de finale tegen Fylde op Wembley. Onder toeziend oog van The Class of '92 werd het een eenvoudige zege door doelpunten van Emmanuel Dieseruvwe, Carl Piergianni en Ibou Touray: 3-0. Daarmee was de vierde promotie in vijf jaar een feit.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.