Sporting ontsnapt in verlenging na pijnlijke misser Dost

Sporting Lissabon heeft zich met pijn en moeite geplaatst voor de kwartfinale van de Europa League. Op bezoek bij Viktoria Plzen ging het bijna mis, maar uiteindelijk bood de verlenging uitkomst. Een 2-1 nederlaag was voldoende na de eerdere 2-0 zege in Portugal.

Een week geleden was het kwaliteitsverschil nog groot, maar in Tsjechië was er van de overmacht die Sporting vorige week nog had niets meer zichtbaar. Sterker nog, Viktoria had het initiatief en kwam in de zesde minuut verdiend op voorsprong via een rake kopbal van Marek Bakos.

Met een lange tijd onzichtbare Bas Dost in de basis kreeg Marcos Acuña vlak na rust twee opgelegde mogelijkheden om de 1-1 te maken, maar eerst raakte hij de paal en daarna vloog de bal over. Dure missers, want in de 65ste minuut werd het 2-0 voor de thuisploeg. Op aangeven van Mikos Havel schoot Bakos zijn tweede van de avond binnen.

Marek Bakos kopt de 1-0 voor Viktoria Plzen tegen de touwen.

Een verlenging leek onafwendbaar, tot Sporting na een duikeling van Dost in de extra tijd een strafschop kreeg. De Nederlander schoot echter zo slecht in, dat doelman Ales Hruska vrij eenvoudig redding kon brengen. Zodoende moest een verlenging toch de beslissing brengen.

Al in de eerste minuut voorkwam een knappe redding van Ruí Patrício de 3-0 voor Plzen, dat totaal niet onder de indruk leek van het Portugese offensief. Aan de andere kant kreeg Bryan Ruiz een enorme kopkans, maar wederom toonde Hruska zich een uitstekende keeper.

Hruska had in de extra tijd van de eerste helft van de verlenging echter geen antwoord op een uitstekende kopbal van Rodrigo Battaglia. De rechtsback zorgde daarmee voor de 2-1 en dat was voor Sporting na 120 minuten voetbal voldoende om zich bij de laatste acht te scharen.