Sporting-iconen steunen Dost: 'Wat een circus, een aanfluiting'

Reacties

De manier waarop Sporting Portugal de laatste dagen met Bas Dost omgaat, kan in Portugal op maar weinig goedkeuring rekenen. Diverse oud-bestuurders vragen zich hardop af waar de Nederlandse spits deze behandeling aan heeft te danken.

Sporting-iconen steunen Dost: 'Wat een circus, een aanfluiting'

Zeker omdat Dost de club vorig jaar in tegenstelling tot enkele andere spelers trouw bleef na een aanval van een groep Sporting-fans. Toenmalig president Sousa Cintra bewoog daarna hemel en aarde om de clubtopscorer te houden. 'Ik vroeg hem te blijven, al was dat een lastige taak, maar hij bleef. Hij is de beste doelpuntenmaker die Sporting de laatste jaren heeft gehad. Het was fantastisch hoe hij twee jaar op rij al die goals maakte.'

Met 93 goals in 127 officiële duels bleek het aantrekken van Dost inderdaad een schot in de roos voor Sporting, maar nu is hij opeens persona non grata. De Portugese topclub kwam dinsdag met een uitgebreid statement, waarin het de boomlange spits en zijn zaakwaarnemer beschuldigde van het ophouden van zijn transfer naar Eintracht Frankfurt. Het financiële conflict is nog niet opgelost, al verscheen Dost donderdag wel weer op de training.

Het moddergooien tussen beide kampen was voor diverse oud-bestuurders van Sporting aanleiding zich uit te spreken over de kwestie. En allemaal kiezen ze de kant van Dost. Zo constateert presidentskandidaat Dias Ferreira dat de club niet heeft geleerd van het recente verleden. 'Ze zeiden dat dat circus en die aanfluiting voorbij waren, maar als dit geen circus en geen aanfluiting is, weet ik het niet meer', citeert tv-zender Antena 1 hem.

Dat Sporting zo omspringt met zijn clubtopscorer, maakt Dias Ferreira 'boos en depressief'. 'Straks verkopen ze iedereen nog', zegt hij met een flinke vleug cynisme. De club stelt dat het wel spelers moet verkopen wegens de financiële problemen, maar voormalig vice-voorzitter Abílio Fernandes vindt dat Dost in ieder geval behouden moet blijven voor de club. 'Op dit moment heeft de club geen enkele speler zoals Bas Dost, en zeker geen spits.'

Miserabel
Fernandes snapt dan ook helemaal niets van de stellingname van voorzitter Frederico Varandas. 'Ik vind dat het bestuur van Sporting zich miserabel gedraagt. Het probeert een belangrijke speler op straat te gooien, die Sporting juist heel hard nodig heeft.' Ferreira sluit zich daarbij aan. 'Zeiden ze niet dat ze de financiële problemen zouden oplossen? Er was een herstructurering aan de gang, die hebben ze stopgezet. Dan moeten ze nu ook niet klagen.'

De enige die nog een kanttekening plaatst die nog in het voordeel van Sporting spreekt, is Sousa Cintra. De oud-voorzitter constateert dat Dost in het laatste seizoen onder trainer Marcel Keizer niet meer zo productief was als daarvoor. 'Met deze trainer heeft het niet zo goed uitgepakt, maakten ze minder goals. Het is aan de voorzitter te bepalen wat de toekomst van Sporting is.' Het moet wel heel raar lopen wil daarin nog plaats zijn voor Dost.

Ruim een jaar geleden was het chaos bij Sporting. Dost was slachtoffer van de aanval van een groep fans, maar bleef de club desondanks trouw. 

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Dost
Meer over Dost
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.