Spoorboekje: hoe kan Oranje het EK halen?

Reacties

741 dagen na de mislukte kwalificatie voor het WK begint het Nederlands elftal donderdagavond tegen Wit-Rusland aan de jacht op een EK-ticket. In dit artikel leggen we uit hoe Oranje zich kan plaatsen voor het eindtoernooi.

Spoorboekje: hoe kan Oranje het EK halen?

Goed nieuws: de mislukte campagnes uit het verleden hangen niet als een molensteen om de nek van het Nederlands elftal. Door de uitstekende Nations League-campagne begint Oranje zelfs als een land in bonis aan de voorronde. Daar komen we zo op terug.

Simpelste route
De EK-kwalificatie wordt afgewerkt in een tijdsbestek van slechts acht maanden. Op die manier ontstond er op de kalender ruimte voor de Nations League. In een groep met Duitsland, Noord-Ierland, Estland en Wit-Rusland moet Oranje in de toptwee zien te eindigen om zich rechtstreeks te kwalificeren voor het EK.

Als landen gelijk eindigen, kijkt de UEFA naar het onderling resultaat. Pas daarna wordt het doelsaldo erbij gepakt. Helemaal onderaan de lijst van criteria staan het aantal Fair Play-punten en de ranking in de Nations League. Hiermee sluit de UEFA het scenario van een loting uit.

Ontsnappingsroute
Eindigt Nederland onverhoopt als derde, vierde of vijfde, dan wacht in het voorjaar van 2020 sowieso een herkansing in de play-offs. Dat is allemaal te danken aan de zege in Groep 1 van Divisie A van de Nations League.

In totaal worden vier EK-tickets verdeeld via deze barrages. In principe per divisie één, maar de kans is natuurlijk groot dat alle landen uit de topcategorie zich via de normale manier kwalificeren. In dat geval worden teams uit een andere divisie erbij gehaald om tot vier deelnemers in de play-offs van de betreffende divisie te komen.

Groepshoofd
Het is nog ver weg, maar toch goed om alvast in de agenda te noteren en in het achterhoofd te houden: de loting voor de EK-eindronde. Op 30 november heeft deze ceremonie plaats. In het verleden werd bij het aanwijzen van groepshoofden vaak gekeken naar de prestaties van landen in recente kwalificatiereeksen. Oranje zou in dat geval bijna kansloos zijn geweest voor een beschermde status. Deze keer neemt de UEFA echter alleen de resultaten in de komende voorronde in beschouwing. Iedereen begint donderdag dus met een schone lei. Oranje heeft op geen enkele manier last van resultaten uit het verleden.

Een vooruitblik op Nederland - Wit-Rusland aan de hand van feitjes.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.