Spetterende Red Bull-derby, Aubameyang steelt de show bij Arsenal

De 'derby' tussen de twee Europese Red Bull-clubs heeft donderdagavond in de Europa League een verrassende winnaar opgeleverd. Favorieten als Arsenal en AC Milan maakten geen fout.

RB Leipzig - Red Bull Salzburg 2-3
De Red Bull-derby tussen Leipzig en Salzburg werd een heerlijke wedstrijd. Na twintig minuten maakte Moanes Dabour de 0-1 voor Salzburg door te profiteren van een dramatische terugspeelbal. Sterspeler Amadou Haidara (foto) maakte twee minuten later na een schitterende aanval de 0-2. Leipzig-trainer Ralf Rangnick reageerde furieus, wisselde in de rust drie keer en uiteindelijk had dit het gewenste effect.

Konrad Laimer bracht in de zeventigste minuut de spanning terug door binnen te schieten na een enorme fout van Salzburg-captain Andreas Ulmer. Het werd nog mooier voor de Duitsers, want de ijzersterk ingevallen Yussuf Poulsen trok de stand acht minuten voor tijd gelijk met een uitstekende kopbal: 2-2.

Daarmee leek Leipzig een punt binnen te hebben, maar een minuut voor tijd ging het alsnog mis voor de Duitsers. Fredrik Gulbrandsen schoot Red Bull Salzburg naar de overwinning en dat doelpunt werd gevierd alsof de eindzege van de Europa League al binnen was.

Dudelange - AC Milan 0-1
Gonzalo Higuaín maakte afgelopen weekend tegen Cagliari (1-1) zijn eerste competitietreffer voor AC Milan en donderdag was het tijd voor zijn eerste goal in de groepsfase van de Europa League voor de Milanezen. De Argentijnse spits schoot AC Milan in de 59ste minuut vanaf de rand van de zestien op 0-1. Het bleek ook direct het winnende doelpunt te zijn tegen de stugge Luxemburgers.

Gonzalo Higuaín was wederom trefzeker voor AC Milan.

Arsenal - Vorskla Poltava 4-2
Op de dag dat zijn vader werd aangesteld als bondscoach van Gabon, was Pierre-Emerick Aubameyang duidelijk in zijn sas. Met twee doelpunten had de spits een groot aandeel in de 4-2 overwinning van Arsenal op Vorskla Poltava uit Oekraïne. Met name de 3-0 van Aubameyang, een bekeken schot na een goede loopactie, was fraai. De international van Gabon nam ook de 1-0 voor zijn rekening. Tussendoor kopte Danny Welbeck de tweede Arsenal-goal binnen. Invaller Mesut Özil maakte er zelfs 4-0 van.

De vierde goal was voor Arsenal reden om een paar versnellingen lager te gaan spelen, waardoor Vorskla zowaar nog twee keer tot scoren kwam. Eerst was het Volodymyr Chesnakov die de 4-1 maakte, waarna Vyacheslav Sharpar diep in de extra tijd de eindstand op het scorebord zette.

Sporting Portugal - FK Qarabag 2-0
Bij Sporting Portugal ontbrak Bas Dost vanwege fysieke klachten en maakte Nemanja Gudelj zijn basisdebuut tegen Qarabag. Zonder Dost was het Raphinha die vroeg in de tweede helft de score opende. De Braziliaan tikte bij de tweede paal een afgesneden pass van Nani in het doel. Sporting kreeg in de eerste helft al de betere kansen op de openingstreffer en kwam uiteindelijk pas in de slotfase via invaller Jovane Cabral op 2-0, waarmee de zege in Groep E helemaal binnen was.

Sporting Portugal-doelpuntenmaker Raphinha in actie tegen Qarabag.

Ludogorets - Bayer Leverkusen 2-3
Bayer Leverkusen kon in Groep A van de Europa League wel een opsteker gebruiken. De Duitsers zijn namelijk met drie nederlagen op rij begonnen aan het Bundesliga-seizoen en dat gebeurde nooit eerder. Tegen Ludogorets, waar Jody Lukoki in de basis startte, leek het weer mis te gaan. Na een half uur stond het 2-0 door goals van Claudiu Keseru en Marcelinho, maar Leverkusen vocht zich terug. Kai Havertz maakte voor rust de aansluitingstreffer en Isaac Thelin trok de stand in de tweede helft gelijk. Havertz eiste vervolgens een heldenrol op toen hij na 69 minuten voor 2-3 zorgde, waardoor de Duitsers met drie punten terugkeerden.

Celtic - Rosenborg BK 1-0
Het Rosenborg BK van trainer Rini Coolen leek lange tijd op weg naar een knap punt op bezoek bij Celtic. De Noorse topclub moest uiteindelijk toch buigen. De Schotten slaagden er pas twee minuten voor tijd in het veldoverwicht uit te drukken in een doelpunt. Invaller Leigh Griffiths kroonde zich met een kopbal tot matchwinner.