Spelers slachtoffer van spookmakelaar

Reacties

In de Voetbal International staat iedere week de rubriek Uit de Skybox. Deze week gaat VI's Tom Knipping in op de makelaarsproblemen, het hoofdpijndossier van de FIFA.

Spelers slachtoffer van spookmakelaar

Het regende miljoenen tijdens de transferperiode in januari, waarin alle records werden gebroken. Iedere speler lijkt bij elke geslaagde pass een ton meer waard te worden. Voor de schaduwzijde van de markt is echter wat minder aandacht. Ten onrechte volgens de FIFPro, die vorige week waarschuwde voor de activiteiten van malafide spelersmakelaars die via de sociale media beweren transfers, contracten en stages te kunnen regelen.

Zo benaderde een nepzaakwaarnemer onder de naam Steve Mac Hughes voetballers via LinkedIn. Naar eigen zeggen kon hij hen onderbrengen in het Verenigd Koninkrijk en Azië. De vaak wanhopige spelers moesten dan wel eerst even een bedragje storten voor het verblijf. Meerdere gedesillusioneerde voetballers meldden zich vervolgens bij het hoofdkantoor van de mondiale spelersvakbond in Hoofddorp. ‘In Afrika komt dat systeem al vaak voor’, weet vakbondsbaas Theo van Seggelen. ‘Criminelen spelen in op de droom en troggelen geld af omdat ze spelers naar Europa zouden kunnen brengen. Eenmaal daar blijkt er niemand op het vliegveld te staan. In dit geval gaat het ook om spelers uit Europa en Australië die zich hebben gemeld.’

Een van de spelers die aan de bel trok, was een Nederlander uit de Tweede Divisie. Na het opsturen van diens cv vroeg Steve Mac Hughes hem vijfhonderd euro over te maken. De voetballer ging niet in zee met de spookmakelaar, maar meerdere wanhopige collega’s die dachten een graantje te kunnen meepikken van de exploderende transfermarkt, tuinden er wél in. Zo vloog een voetballer uit Sierra Leone over vanuit België naar Manchester, waar hij op de luchthaven niemand aantrof. De speler had alvast een vergoeding overgemaakt die nodig was voor een accommodatie in Wales, waar hij proeftrainingen zou afwerken bij Bangor City. Na een nacht in een hostel vloog hij onverrichterzake terug. De FIFPro ontving vergelijkbare verhalen van een Australiër en een Zuid-Afrikaan, die via Western Union geld vooruitbetaalden omdat ze aan de slag zouden kunnen in onder meer Schotland.

De FIFA ziet de makelaardij uitgroeien tot een steeds groter hoofdpijndossier. In 2015 werden de examens en diploma’s afgeschaft. Het systeem werkte niet, omdat zeventig procent van de transfers werd gedaan door zaakwaarnemers zonder papieren. Nu de markt is vrijgegeven, is er echter helemaal geen zicht meer op het circuit. Iedereen mag zaakwaarnemer spelen en voor voetballers is het nog moeilijker geworden om onderscheid te maken tussen bonafide en malafide spelersmanagers. Alleen bij de KNVB al staan op dit moment 339 zaakwaarnemers geregistreerd.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.