Speler van de Week: Ziyech slaagt cum laude bij kampioen in spe Ajax

Reacties

Met een allround optreden trok Hakim Ziyech tijdens de kapitale kampioenstest van Ajax tegen FC Utrecht zijn topvorm van de laatste weken door. De smaakmaker van de Amsterdammers is VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: Ziyech slaagt cum laude bij kampioen in spe Ajax

In het gezelschap der Ajax-beulen door de jaren heen kreeg Lucas Moura niet zondagmiddag al een opvolger. Dat had zomaar Othman Boussaid kunnen worden, ware het niet dat Ajax zijn rug rechtte na de vroege dreun die FC Utrecht uitdeelde in de Johan Cruijff Arena. Bij het tellen der zegeningen had Erik ten Hag het terecht vooral over de mentale weerbaarheid van zijn ploeg.

Ziyech was een van de drijvende krachten in de succesvolle inhaalrace van Ajax. De spelmaker, die midweeks na de clash tegen Tottenham Hotspur nog zo zelfkritisch was geweest, had een aandeel in talloze gevaarlijke combinaties en stond ook in verdedigend opzicht zijn mannetje.

Met in totaal 151 doelpogingen is Ziyech dit seizoen de meest gevaarlijke speler van de Eredivisie. Luuk de Jong volg met 146 inzetten en daarna komt op grote afstand Steven Berghuis met 111 doelpogingen. In het klassement van beste schaduwschutter hoeft Ziyech alleen voorrang te verlenen aan Dusan Tadic: dertien om twaalf assists.

Eind augustus gaf Ziyech een uitgebreid interview in VI, na een lange zomer waarin hij tegen de verwachting in toch Ajax trouw bleef. Het ging ook over zijn doelen. 'Met deze groep moeten we dit seizoen echt iets gaan neerzetten en prijzen pakken. Zoals ik al zei: landstitel, KNVB-beker en overwinteren in de Champions League. Drie doelen die we moeten behalen en waar ik me de komende maanden mee bezig ga houden. De lat kan voor mij niet hoog genoeg worden gelegd.' Ziyech en Ajax lijken cum laude te slagen.

Topvijf van de week

Ziyech sleepte de titel van Speler van de Week zeer overtuigend in de wacht, hoewel de concurrentie er mocht zijn. Hattrickhelden Peniel Mlapa en Adrián Dalmau incasseerden een 8 en moeten genoegen nemen met zilver en brons. Verder kreeg niemand van de beoordeelde spelers een 8. Donny van de Beek en Fredrik Midtsjø voeren het peloton der 7,5-en aan.

Speler Club Beoordeling
1. Hakim Ziyech Ajax 9
2. Peniel Mlapa VVV-Venlo 8
3. Adrián Dalmau Heracles Almelo 8
4. Donny van de Beek Ajax 7,5
5. Fredrik Midtsjø AZ 7,5

Algemeen klassement

De strijd om de eindzege wordt extreem spannend. Ziyech verkleinde zijn achterstand op Luuk de Jong tot 0,03 punt. De strijd om het brons gaat tussen Matthijs de Ligt en Martin Ødegaard. Robin van Persie lijkt af te zwaaien als lid van de toptien, al kan hij zelf niets meer doen aan zijn gemiddelde omdat hij niet in actie zal komen tegen Fortuna Sittard.

Speler Club Gemiddelde
1. Luuk de Jong PSV 6,92
2. Hakim Ziyech Ajax 6,89
3. Matthijs de Ligt Ajax 6,70
4. Martin Ødegaard Vitesse 6,69
5. Adam Maher AZ 6,59
6. Angeliño PSV 6,56
7. Robin van Persie Feyenoord 6,52
Nicolás Tagliafico Ajax 6,52
9. Steven Bergwijn PSV 6,50
10. Dusan Tadic Ajax 6,48
Nasser El Khayati ADO Den Haag 6,48
Jerdy Schouten Excelsior 6,48
Frenkie de Jong Ajax 6,48
14. Michel Vlap SC Heerenveen 6,42
Donny van de Beek Ajax 6,42
16. Andre Onana Ajax 6,39
17. Anco Jansen FC Emmen 6,36
18. Lasse Schöne Ajax 6,35
David Neres Ajax 6,35
20. Lars Unnerstall VVV-Venlo 6,34
Youssef El Jebli De Graafschap 6,34
Steven Berghuis Feyenoord 6,34
De Jong geniet: 'Een schitterend seizoen, maar Tottenham blijft een open wond'
'Op basis van het vertoonde spel is Ajax de terechte kampioen'
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer Ajax
Meer over Ajax
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.