Speler van de Week: wat Van Hooijdonk teweegbracht in Heerenveen

Reacties

Een met het hoofd scorende Van Hooijdonk, daar genoten ze vroeger al van in Breda, Arnhem en Rotterdam. Sinds het begin van dit jaar kan men in Heerenveen er ook over meepraten en in speelronde 34 bleken twee kopdoelpunten van Sydney van Hooijdonk goud waard voor SC Heerenveen. De spits is dan ook de laatste VI's Speler van de Week.

Speler van de Week: wat Van Hooijdonk teweegbracht in Heerenveen
© Pro Shots
sc Heerenveen
sc Heerenveen
3 - 1
Go Ahead Eagles
Go Ahead Eagles

Bij Heerenveen voelden ze dat er iets moest veranderen na de winterstop. In de eerste seizoenshelft had de club in de Eredivisie net zoveel gewonnen als verloren en had Heerenveen met een tiende plek niet een klassering in handen die past bij de ambities. Een blik spelers werd opengetrokken: Anas Tahiri, Amin Sarr, Thom Haye, Joost van Aken en Van Hooijdonk kwamen naar het Abe Lenstra Stadion.

Achteraf gezien blijkt dat er bijzonder goede zaken zijn gedaan op de winterse transfermarkt. In zijn interview met de NOS na de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles keek Van Hooijdonk nog eens terug op de situatie van de club, toen hij in januari aankwam. 'Toen we hier kwamen wilden we naar boven kijken. Play-offs zou kunnen, maar het werd eigenlijk niet heel serieus genomen', erkende de spits. 'We verloren veel wedstrijden en keken alleen maar naar beneden. Dat je zo'n eindsprint inzet, waarin het geloof helemaal terug is gekomen en het voetbal beter ging… Nu hebben we de play-offs, dat is geweldig. Dit was het doel.'

Het waren twee kopdoelpunten van Van Hooijdonk die Heerenveen op het juiste spoor zetten tegen Go Ahead. De achtste eindklassering in de Eredivisie levert de Friezen een seizoenstoetje op: play-offs om een voorronde-ticket van de Conference League. Eerst een tweeluik tegen AZ en dan mogelijk tegen FC Utrecht of Vitesse voor de kans op een eerste Europese wedstrijd sinds 2012.

Topvijf

RKC Waalwijk zette een flinke sprint in de laatste weken en sloot het seizoen in stijl af door op knappe wijze te winnen bij AZ: 1-3. Het levert doelpuntenmakers Finn Stokkers en Roy Kuijpers een plek in de topvijf op. Willem II dacht heel kort ontsnapt te zijn aan degradatie, mede door de inbreng van Driess Saddiki tegen FC Utrecht. Omdat op de andere velden ook werd gewonnen door degradatiekandidaten, ging Willem II alsnog de Eredivisie uit als nummer zeventien. Keeper Yvon Mvogo sloot een roerige periode bij PSV af met een puik optreden tegen PEC Zwolle. De goalie startte als basisspeler, raakte zijn plek onder de lat kwijt in Eindhoven en moest richting het einde van het seizoen toch weer opdraven.

Speler Club Cijfer
Sydney van Hooijdonk SC Heerenveen 8,5
Yvon Mvogo PSV 8,0
Driess Saddiki Willem II 8,0
Finn Stokkers RKC Waalwijk 8,0
Roy Kuijpers RKC Waalwijk 8,0

Algemeen klassement

Normaal gesproken vermelden we hier de twintig beste spelers in de Eredivisie. Na de laatste speelronde van de competitie is echter bekend geworden wie VI's Speler van het Jaar is. Dit wordt later op de maandag bekend.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.