Speler van de Week: Van de Beek is geen twaalfde man meer bij Ajax

Reacties

Ajax diende Excelsior zondagmiddag een historische nederlaag toe (1-7). Donny van de Beek was de grote uitblinker bij de Amsterdammers en is de VI Speler van de Week.

Speler van de Week: Van de Beek is geen twaalfde man meer bij Ajax

Afgelopen zomer trok Ajax de portemonnee voor Dusan Tadic, terwijl Hakim Ziyech verrassend besloot te blijven. Het leverde Erik ten Hag een luxeprobleem op dat een duivels dilemma genoemd kon worden. Van de Beek werd uiteindelijk kind van de rekening en moest op de bank plaatsnemen in de cruciale wedstrijden tegen Sturm Graz en Standard Luik.

Het kind van de club nam vervolgens geen blad voor de mond en gaf eerlijk aan flink te balen van die reserverol. Het bleef echter niet alleen bij woorden. Keer op keer toonde de 21-jarige middenvelder zijn toegevoegde waarde bij zijn invalbeurten. Met zijn diepgang en scorend vermogen klopte hij zo hard op de deur dat Ten Hag uiteindelijk wel open móést doen.

Van de Beek spreekt op 7 augustus na het duel met Standard Luik zijn frustraties uit over zijn reserverol bij Ajax: 'Ik ga niet zeggen dat ik bij Ajax blijf'

In de laatste negen duels van Ajax had hij zeven keer een basisplaats en zondag tegen Excelsior speelde Van de Beek misschien wel zijn beste wedstrijd. Binnen 48 minuten tijd had hij er al twee doelpunten in liggen, maar zijn mooiste moment was de assist op de 1-4 van Kasper Dolberg. Van de Beek ging voor de zoveelste keer diep zonder bal en kreeg hem na goed werk van Nicolás Tagliafico voor zijn voeten ter hoogte van de achterlijn. Een moeilijke hoek, maar de middenvelder had allang gezien waar de bal naartoe moest. Met een achteloos hakje bediende hij Dolberg, die simpel kon scoren.

Met name die diepgang heeft Van de Beek tot een belangrijke pion in het Ajax van Ten Hag gemaakt. De vijfvoudig international heeft het juk van 'de twaalfde man' van zich afgeschud en is in deze vorm zelfs onmisbaar voor de Amsterdammers.

Topvijf van de week

Van de Beek was één van de vier spelers die een 8 kregen voor hun optreden dit weekend. Luuk de Jong was zaterdag al van grote waarde voor PSV met twee doelpunten én een assist, terwijl Steven Berghuis het ouderwets op zijn heupen had bij Feyenoord tegen Heracles Almelo. Caner Cavlan was op zijn beurt de grote uitblinker bij de belangrijke zege van FC Emmen op NAC Breda. Fran Sol was andermaal goud waard Willem II en completeert de topvijf van de week.

Speler Club Cijfer
Donny van de Beek Ajax 8
Luuk de Jong PSV 8
Steven Berghuis Feyenoord 8
Caner Cavlan FC Emmen 8
Fran Sol Willem II 7,5

Algemeen klassement

Eredivisie-topscorer Luuk de Jong blijft de koploper van het algemeen klassement. Hakim Ziyech en Matthijs de Ligt vergezellen hem op het podium.

Speler Club Gemiddelde
Luuk de Jong PSV 7.21
Hakim Ziyech Ajax 7.00
Matthijs de Ligt Ajax 6.91
Angeliño PSV 6.79
Jeroen Zoet PSV 6.75
Hirving Lozano PSV 6.71
Steven Bergwijn PSV 6.68
Nasser El Khayati ADO Den Haag 6.67
Nicolás Tagliafico Ajax 6.65
Andre Onana Ajax 6.63
Jerdy Schouten Excelsior 6.63
Lasse Schöne Ajax 6.60
Danny Post VVV-Venlo 6.55
Dusan Tadic Ajax 6.54
Tino Sušić VVV-Venlo 6.50
Jorrit Hendrix PSV 6.50
Robin van Persie Feyenoord 6.50
Denzel Dumfries PSV 6.50
Kristoffer Peterson Heracles Almelo 6.46
Daniel Schwaab PSV 6.45
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.