Speler van de Week: Traoré ontpopt zich tot killer bij monsterzege Ajax

Reacties

Het regende zaterdagavond berichten op de telefoon van Lassina Traoré, die vriend en vijand verbaasde tegen VVV-Venlo. Met vijf goals was hij de grote blikvanger bij de recordzege van Ajax op VVV-Venlo (0-13). Het eerste berichtje was van moeder Traoré, die liet weten erg trots te zijn. Daarna volgden complimenten van vrienden uit binnen- en buitenland. De spits kan zelf nog amper geloven wat hij geflikt heeft. Wellicht dat zijn uitverkiezing tot Speler van de Week in speelronde 6 daarbij helpt.

Speler van de Week: Traoré ontpopt zich tot killer bij monsterzege Ajax
© Pro Shots

Op het clubkanaal blikte Traoré zondag terug op de gedenkwaardige avond in Noord-Limburg. 'Mijn moeder was al blij dat ik speelde en stuurde me voor de wedstrijd al een bericht', vertelde het talent, die het in het prille Eredivisie-seizoen vooral met invalbeurten had moeten doen. Erik ten Hag legde zijn keuze uit door te stellen dat Dusan Tadic tegen tegenstanders als VVV beter rendeert vanaf de linkerflank. Verwacht de Ajax-coach dat zijn ploeg erg vaak in de buurt van het vijandelijke zestienmetergebied komt, dan kiest hij liever voor een echte spits.

De keuze van Ten Hag pakte in De Koel geweldig uit. Traoré liet keer op keer zien uitstekend positie te kunnen kiezen in de gevarenzone. Op de juiste momenten stond hij op de juiste plekken. Som je de goals op, dan lijkt het simpeler dan het was. Een kopbal uit een voorzet van Antony, een intikker na voorbereidend werk van Nicolás Tagliafico, een rebound na een schot van Antony en nog een kopbal uit een voorzet van Antony. De onzelfzuchtige Traoré gaf ook nog drie assists.

Na 78 minuten stond het 0-12 en toen moest het mooiste moment nog komen voor de Ajax-spits. De 0-13 was volgens de negentienjarige aanvaller namelijk zijn mooiste goal van de avond. 'Vanwege de loopacties, maar eigenlijk vanwege alles. Ook de assist was erg mooi. Het was een geweldige aanval', legde Traoré uit. De gretigheid waarmee hij zijn vijfde goal van het duel binnen knalde na terugleggen van Zakaria Labyad, zei alles over de overtuiging waarmee Traoré zaterdag handelde in het zestienmetergebied.

Traoré: 'Het is een heerlijk gevoel en het was een geweldige wedstrijd. Ik heb heel veel berichten gekregen, bijna te veel. Het eerste berichtje was van mijn moeder, die heb ik direct geantwoord. Toen kwamen berichten van mijn vrienden uit Burkina Faso en van vrienden van hier. Dit geeft vertrouwen, maar we moeten met beide benen op de grond blijven staan en hard blijven werken.'

Met die laatste woorden richtte Traoré het vizier alvast op de Champions League-wedstrijd tegen Atalanta Bergamo (dinsdag, 21.00 uur). Het ligt voor de hand dat Ten Hag op Italiaanse bodem kiest voor een variant zonder echte spits, zoals vaker in het miljardenbal. Kiest de Ajax-coach in de competitie weer voor een echte afmaker in het zestienmetergebied, dan zal hij dat met een gerust hart doen. Voor de krachtige Traoré smaken zijn vijf goals naar meer. Naar meer speeltijd, naar meer goals. Hij heeft zijn kans gegrepen, kort na de transferperiode waarin Ajax tevergeefs nog een extra spits bij de selectie probeerde te halen.

Topvijf speelronde 6

De top van het weekklassement kleurde wit-rood-wit na de masterclass van Ajax, met ook Antony en Jurgen Ekkelenkamp die hoge ogen gooiden. Verder is er in de topvijf plek voor Bart van Hintum, de linksback die met een goal en twee assists zo belangrijk was bij de 1-3 zege van FC Groningen op Fortuna Sittard. Henk Veerman beleefde ook een topweekend. Hij scoorde twee keer en gaf een assist bij de 4-0 overwinning van SC Heerenveen tegen FC Emmen.

Speler Club Cijfer
1. Lassina Traoré Ajax 9,00
2. Antony Ajax 8,50
= Bart van Hintum FC Groningen 8,50
= Jurgen Ekkelenkamp Ajax 8,50
5. Henk Veerman SC Heerenveen 8,00

Algemeen klassement

Mede door het geblesseerd wegvallen van Mohammed Kudus hebben we een nieuwe koploper gekregen in het algemeen klassement. Op basis van onze cijfers is Dusan Tadic tot nu toe de beste speler in het Eredivisie-seizoen. Of hij nou op links of als valse spits speelt, de 31-jarige Serviër is vrijwel altijd van grote waarde voor Ajax. Ploeggenoot Antony zit hem op de hielen, kort achter de bij Vitesse opgeleefde Riechedly Bazoer, die zondag natuurlijk knap won van PSV. Spelers moeten minstens vier duels hebben gespeeld voor een plek in het algemeen klassement.

Speler Club Gemiddelde
1. Dusan Tadic Ajax 7,04
2. Riechedly Bazoer Vitesse 7,00
3. Antony Ajax 6,95
4. Michael de Leeuw FC Emmen 6,81
5. Václav Cerny FC Twente 6,75
6. Pawel Bochniewicz SC Heerenveen 6,71
7. Philipp Max PSV 6,70
8. Oussama Darfalou Vitesse 6,69
9. Ridgeciano Haps Feyenoord 6,67
10. Perr Schuurs Ajax 6,60
11. Nicolás Tagliafico Ajax 6,56
12. Donyell Malen PSV 6,54
13. João Teixeira Feyenoord 6,50
= Jan Paul Van Hecke SC Heerenveen 6,50
15. Andre Onana Ajax 6,46
= Tyronne Ebuehi FC Twente 6,46
= Daley Blind Ajax 6,46
18. Denzel Dumfries PSV 6,45
19. Adam Maher FC Utrecht 6,44
20. Joël Drommel FC Twente 6,42
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.