Speler van de Week: topaanwinst Til stuwt Feyenoord vooruit

Reacties

Na zijn twee goals in de zinderende slotfase tegen NEC is Feyenoorder Guus Til onze Speler van de Week. Met een kopbal en een schot was hij goud waard voor de Rotterdammers, die door de 5-3 zege blijven meedraaien in de top van de Eredivisie.

Speler van de Week: topaanwinst Til stuwt Feyenoord vooruit
© Pro Shots
Feyenoord
Feyenoord
5 - 3
N.E.C.
N.E.C.

It ain't over Til it's over. Die tekst verscheen direct na afloop van de thuiswedstrijd tegen NEC op de social media-kanalen van Feyenoord. Er werd weer gelachen in De Kuip, gelachen van opluchting na een zenuwslopende avond. De ploeg van Arne Slot had na zeventien minuten al een 2-0 voorsprong in handen, maar daarna dreigde het toch nog mis te gaan. Na 75 minuten leidde NEC met 2-3 in Rotterdam. Hoe dat zo kon gebeuren, kon Feyenoord-uitblinker Til na afloop ook lastig uitleggen. De aanvallende middenvelder dacht dat het misschien met gemakzucht te maken had. Na het hectische slot, waarin Til eerst voor de 3-3 zorgde en in de 89ste minuut de bevrijdende 4-3 maakte, wist hij in eerste instantie niet precies hoe hij zich voelde. 'Ik weet niet waarom, maar er hangt nog steeds een beetje het gevoel van: dit had niet gemogen. Misschien komt het goede gevoel morgen', zei hij bij ESPN.

Het goede gevoel zal er bij de aanwinst zeker komen als hij de balans opmaakt na zijn eerste dertien wedstrijden in het Feyenoord-shirt. De teller staat al op elf goals. Natuurlijk werd Til mede vanwege zijn scorend vermogen naar De Kuip gehaald, maar dat hij zo makkelijk zou scoren in zijn eerste maanden bij Feyenoord, hadden toch weinigen verwacht. Vorig seizoen scoorde alleen Steven Berghuis (21 goals) vaker voor de Rotterdammers. Nu speelt Til een grote rol bij het opvangen van het verlies van de rechtsbuiten.

Op het juiste moment op de juiste plek in de gevarenzone opduiken, is al sinds zijn doorbraak bij AZ een kwaliteit die opvalt bij Til. Met dat wapen speelde hij zich in Alkmaar al in de kijker, ook bij voormalig bondscoach Ronald Koeman, die hem in maart 2018 liet debuteren bij Oranje. De jongeling ontwikkelde zich knap door en verdiende met onder andere twaalf competitiegoals in het seizoen 2018/19 een transfer naar Spartak Moskou. Het Russische avontuur liep niet zoals gehoopt. Een grote factor was dat er in de tactische plannen van trainer Domenico Tedesco geen plek was voor een nummer 10. Na vorig seizoen te zijn verhuurd aan Freiburg, koos Til afgelopen zomer voor een hereniging met Slot. De trainer maakte als assistent-coach van AZ de aanvallende middenvelder al van dichtbij mee tussen 2017 en 2019 en kon hem nu precies bieden wat hij nodig had: een rol als nummer 10 in een aanvallend ingestelde ploeg.

De balcontacten van Guus Til tegen NEC, de aanvallende middenvelder dook dus opnieuw vaak in het strafschopgebied op.
De balcontacten van Guus Til tegen NEC, de aanvallende middenvelder dook dus opnieuw vaak in het strafschopgebied op.

De kwaliteiten van de uitblinker kwamen perfect tot uiting bij de 4-3 tegen NEC. Na voorbereidend werk van Bryan Linssen, die het na een schouderduw lukte om de bal nog een tikje te geven, viel de bal precies goed voor de bijgesloten Til. Met zijn linker legde hij de bal direct goed voor zijn rechter en daarna klopte hij doelman Mattijs Branderhorst zonder aarzeling. Supersierlijk is de techniek van Til niet, maar erg functioneel is die wel. De koelbloedigheid van de Feyenoorder komt tot uiting in het aantal doelpunten. Met vijf goals staat de Spartak Moskou-huurling in de top van de topscorerslijst op gelijke hoogte met de meest doeltreffende aanvallers in de Eredivisie (Bryan Linssen, Henk Veerman en Sébastien Haller).

Tevreden is Til nog niet. Hoe groot de opluchting na de ontsnapping tegen NEC ook was, hij uitte ook frustratie. 'Ik ben nog steeds een beetje geïrriteerd. Ik vind het gewoon echt niet kunnen. Het is ontzettend positief dat we hebben gewonnen, maar 5-3 jongens… Kom op hey, als je met 2-0 voorstaat.' Het tekent de gedrevenheid van de nuchtere Til, van wie Feyenoord nog veel meer kan verwachten.

TOPVIJF VAN DE ZEVENDE SPEELRONDE

Natuurlijk mogen spelers van SC Cambuur en Willem II niet ontbreken in onze topvijf. Cambuur maakte indruk door met 0-4 te winnen bij Sparta Rotterdam (mede dankzij twee goals en een assist van Issa Kallon) en Willem II won knap in eigen huis van PSV (2-1), met doelman Timon Wellenreuther als uitblinker. Ajacieden Antony en Lisandro Martínez maken de topvijf van de zevende speelronde compleet.

Speler Club Cijfer
Guus Til Feyenoord 8,0
Antony Ajax 8,0
Issa Kallon SC Cambuur 8,0
Lisandro Martínez Ajax 8,0
Timon Wellenreuther Willem II 8,0

ALGEMEEN KLASSEMENT

Eredivisie-koploper Ajax blijft het sterkst vertegenwoordigd in de top van ons algemeen klassement. Noussair Mazraoui verstevigde zijn koppositie door een 8 te verdienen in de thuiswedstrijd tegen FC Groningen (3-0), terwijl Jurriën Timber het ook goed deed en een 7,5 verdiende.

Speler Club Cijfer
1. Noussair Mazraoui Ajax 7,50
2. Jurriën Timber Ajax 7,21
3. Lisandro Martínez Ajax 7,04
= Cody Gakpo PSV 7,04
= Gernot Trauner Feyenoord 7,04
= Dusan Tadic Ajax 7,04
7. Luis Sinisterra Feyenoord 6,96
8. Daley Blind Ajax 6,83
9. Ryan Gravenberch Ajax 6,82
10. Timon Wellenreuther Willem II 6,80
11. Edson Álvarez Ajax 6,71
= Mats Seuntjens Fortuna Sittard 6,71
= Orkun Kökçü Feyenoord 6,71
= Steven Berghuis Ajax 6,71
15. Freek Heerkens Willem II 6,67
16. Mark van der Maarel FC Utrecht 6,65
= Fredrik Midtsjø AZ 6,65
= Bryan Linssen Feyenoord 6,65
19. Lars Unnerstall FC Twente 6,61
20. Oliver Boscagli PSV 6,60
21. Marcus Pedersen Feyenoord 6,55
= Mees Hilgers FC Twente 6,55
23. Guus Til Feyenoord 6,54
24. Ali Akman NEC 6,50
25. Kwasi Wriedt Willem II 6,46
= André Ramalho PSV 6,46
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Meer PSV
Meer over PSV
Meer C. Gakpo
Meer over C. Gakpo
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.