Speler van de Week: Samba Svensson steelt de show bij AZ

Reacties

Voetbal International kiest na elke speelronde in de Eredivisie de Speler van de Week. Deze week blonk Jonas Svensson het meest uit.

Speler van de Week: Samba Svensson steelt de show bij AZ

Na de teleurstellende nederlaag tegen Feyenoord van vorige week had AZ het zondagmiddag ook tegen FC Groningen lastig. Doelman Sergio Padt hield de Alkmaarders met een paar puike reddingen ruim een helft van scoren af. Duidelijk was dat er wat bijzonders moest gebeuren om de Groningen-keeper te passeren. En dat was precies wat er gebeurde in de 53ste minuut.

Zoals zo vaak dit seizoen zocht rechtsback Svensson de aanval. De 25-jarige Noor speelde Alireza Jahanbakhsh vrij om diens voorzet vervolgens achter het standbeen langs schitterend in de verre hoek te werken. Svensson etaleerde daarbij naast zijn intelligente loopacties, goede voorzetten, fysieke kracht en snelheid ook over een uitstekende techniek te beschikken.

Dertien minuten later bereidde Svensson met een prima voorzet ook nog de 2-0 van Guus Til voor. AZ trok uiteindelijk een 3-2 overwinning over de streep dankzij een kopbal van Jahanbakhsh, maar de complimenten waren achteraf toch vooral voor zijn Noorse collega. 'Dit kan weleens de Goal van het Jaar worden', concludeerde trainer John van den Brom. 'Het is een wereldgoal. Als Messi en Barcelona dit doen, staan we op de banken.'

Door zijn ploeggenoten wordt Svensson het hele seizoen al vergeleken met een ander fenomeen. 'Ik heb een goal van hem gezien bij Rosenborg, met buitenkant voet. Dus we noemen hem Quaresma', verklapte Guus Til. De rechtsachter voegt een welkome dosis Noorse samba toe aan de formatie van Van den Brom.

Topvijf van de week

Naast Svensson blonk ook Padt uit in Alkmaar. De 27-jarige sluitpost greep naast een plaats in de definitieve Oranje-selectie van bondscoach Ronald Koeman, maar liet in het AFAS Stadion zien waarom hij wel in de voorselectie zat. Een dag eerder blonk er met Kostas Tsimikas ook een back uit in het duel tussen FC Twente en Willem II (2-2), terwijl Hakim Ziyech en Hirving Lozano hun ploeg bij de hand namen in de titelrace.


Speler ClubCijfer
1. Jonas SvenssonAZ7,5
2. Konstantinos TsimikasWillem II7,5
3. Hakim ZiyechAjax7,5
4. Hirving LozanoPSV7,5
5. Sergio PadtFC Groningen7,5

Algemeen klassement

Alireza Jahanbakhsh is de nieuwe koploper van het VI Spelersklassement. De Iraniër houdt ploeggenoot Fredrik Midtsjø net onder zich. Ook Teun Koopmeiners vertegenwoordigt AZ in de toptien, die verder onder meer vier spelers van koploper PSV herbergt.

SpelerClubGemiddelde
1. Alireza JahanbakhshAZ6,61
2. Fredrik MidtsjøAZ6,6
3. Ryan ThomasPEC Zwolle6,56
Jeroen ZoetPSV6,56
5. Luuk de JongPSV6,55
6. Hirving Lozano PSV6,54
7. Teun KoopmeinersAZ6,5
8. Frenkie de JongAjax6,47
9. Hakim ZiyechAjax6,46
Santiago Arias PSV6,46
11. Marco van GinkelPSV6,43
Sergio PadtFC Groningen6,43
13. Milot Rashica*Vitesse6,42
14. Manu GarcíaNAC Breda6,41
15. Brandley KuwasHeracles Almelo6,4
16. Mason MountVitesse6,39
17. Jamiro MonteiroHeracles Almelo6,37
18. Zakaria LabyadFC Utrecht6,36
Marco BizotAZ6,36
20. Steven BerghuisFeyenoord6,35

* Milot Rashica is inmiddels vertrokken naar Werder Bremen

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.